Paris İklim Anlaşması’nın küresel sıcaklığı 2 derecenin altında tutma hedefi, ülkelerin kararlı ve somut adımlar atma zorunluluğunu açıkça ortaya koyuyor. Karbon salınımın hızlı ve büyük oranda azaltılmaması halinde, bu hedefe ulaşmak imkansız hale geliyor. Konferans öncesinde yayınlanan Birleşmiş Milletler Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli (IPCC) Raporunda, iklim değişikliğinde gelinen son nokta “insanlık için kırmızı alarm” olarak nitelendiriliyor. Bu kapsamda iklim değişikliğinin “gerçekliği” vurgusuyla toplanan 26. Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı (COP26) “dünya için son şans” olarak tanımlanıyor.
COP26’nın dört temel hedefi şu şekilde özetleniyor;
1.Yüzyılın ortasına kadar küresel net sıfır taahhüdü yerine getirilmeli ve küresel sıcaklık 1,5 derecede tutulmalıdır. Ülkeler karbon emisyonunu azaltmaya yönelik yenilenebilir enerji yatırımlarının teşvik edilmesi, kömür kullanımından vazgeçmek, ormansızlaştırmanın kısıtlanması, elektrikli araç kullanımının yaygınlaştırılması gibi cesur adımlar atmalıdır.
2. Ekosistem korunmalı ve yeniden canlandırmalı, can ve mal kaybını önlemek amacıyla tarım, altyapı, savunma ve uyarı sistemlerini geliştirilmelidir.
3. Hedeflerin gerçekleşmesi için gelişmiş ülkeler finansal destek taahhütlerini yerine getirmelidir. Net sıfır hedefine yönelik olarak özel ve kamu sektörünün finansman ihtiyacının karşılanması için çalışmalar yürütülmelidir.
4. İklim kriziyle mücadeleye yönelik eylemleri hızlandırmak üzere Paris İklim Anlaşması'yla belirlenen kurallar neticelendirilmeli, hükümetler, şirketler ve sivil toplum arasındaki işbirliği güçlendirilmelidir.
Konferans ile ilgili ayrıntılı bilgi için
tıklayınız.