İktisadi İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi - iisbf@gelisim.edu.tr
Memnuniyet ve Şikayetleriniz için   İGÜMER
 İktisadi İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi - iisbf@gelisim.edu.tr

Uluslararası Ticaret ve Finansman (İngilizce)








 DÜNYA TİCARET ÖRGÜTÜ GENEL MÜDÜR YARDIMCISI ALAN WM. WOLFF: PANDEMİ KRİZİ GELİŞMİŞ İŞ BİRLİĞİNE İHTİYAÇ OLDUĞUNU GÖSTERDİ


3 Kasım’da gerçekleştirilen Uluslararası Tahıl Ticareti Koalisyonu’nda Dünya Ticaret Örgütü Genel Müdür Yardımcısı Alan Wolff, COVID-19 krizinde toparlanmayı sağlamak için hükümetlerin sadece birbirleriyle değil aynı zamanda iş dünyası ve sivil toplum örgütleriyle birlikte çalışmaları gerektirdiğini ifade etmiştir.


          
            Wolff ifadesinde, DTÖ üyelerinin birçoğunun gerekli adımları atmak ve güç birliği yapmak için hazır olduklarını belirtmiştir. Bu gerekli adımların başlıcaları; uluslararası iş birliğini teşvik etmek, tedarik zincirindeki bozulmaları hafifletmek için bilgi alışverişine olanak sağlamak ve açık, öngörülebilir, şeffaf ticaret ile küresel gıda güvenliğini korumak olarak sıralanmıştır.
Açıklamalarına şöyle devam etmektedir;
            “Gıda güvenliğini teşvik etmek adına bazı ihracat kısıtlamaları uygulanıyorken, COVID-19 salgının küresel hale gelmesiyle bu önlemlerin birçoğu uygulanmamaya başlamıştır. Günümüz dünyasının mevcut şartlarına adaptasyon da tam anlamıyla gerçekleşmemiştir. Geleceğe dair net olmayan birçok konu mevcudiyetini korurken, kesin olan tek şey hükümetlerin, iş dünyası ve sivil toplum örgütleriyle eş güdümlü çalışmalarda bulunmak zorunda olduğudur.”
Wolff, koalisyonun uzmanlaşmış iş ve ticaret ağı ile birlikte DTÖ’nün çalışmalarının günümüz piyasası ve tarımsal gıda ürünleri için çevresel düzenlemeleri geliştirmek adına destekler konumda olduğuna dikkat çekmiştir.
Konu ile ilgili DTÖ çalışmaları iki kategoride sıralanmıştır.
İlki; üyelerin mevcut DTÖ kurallarını, yaşanan ve gelecekte olması muhtemel zorluklarının üstesinden gelebilmek adına güncellemesi sürecidir. Bu bağlamda, görüşmelerin nihai hedefleri şunlardır:
- Ticareti sekteye uğratan unsurların azaltılması
- İhracat kısıtları ile ilgili yaklaşımların geliştirilmesi
- Piyasaya giriş fırsatlarının arttırılması
- İhracat rekabeti kurallarının iyileştirilmesi
 
İkinci olarak; DTÖ ile birlikte Standartlar ve Ticaret Geliştirme Servisi, rutin olarak özellikle tahıllar ve yağlı tohumlara ilişkin ticaret meselelerini araştırmaktadır.
            Wolff, sözlerini gıda tedarik zincirine katkıda bulunacak bilgilerin DTÖ’nün ‘COVID-19 Ticaretin Kolaylaştırılması Veri Deposu’yla paylaşılması konusunda çağrıda bulunarak bitirmiştir.
 
Kaynak:
https://www.wto.org/english/news_e/news20_e/ddgaw_03nov20_e.htm