DTÖ Ticareti Kolaylaştırma Anlaşması (TFA), 22 Mart'ta Ticareti Kolaylaştırma Komitesi'ne sunulan tahminlere göre, başta tarım olmak üzere ticarette 231 milyar ABD doları artışa yol açtı. Gelişmekte olan ve en az gelişmiş ülke (LDC) üyeleri, tahminlere göre en çok kazanan ülkeler oldu.
DTÖ ekonomistleri 2017-2019 yıllarına ilişkin tahminlere dayanarak, TFA'nın küresel tarım ticaretinde ortalama %5, imalat ticaretinde %1,5 ve toplam ticarette %1,17 artış sağladığını belirtiyor. Bu artışlar büyük ölçüde tarımsal ihracatın %17, imalat ihracatının %3,1 ve toplam ihracatın %2,4 arttığı en az gelişmiş ülkelerin ticaretinin büyümesinden kaynaklanmaktadır. Tahminler ayrıca, TFA taahhütlerinde bulunan gelişmekte olan üyeler arasındaki tarımsal ticarette %16-22'lik bir artışa işaret ediyor.
22 Şubat 2017'de yürürlüğe giren anlaşma, transit halindeki mallar da dahil olmak üzere malların hareketini, serbest bırakılmasını ve gümrükten çekilmesini hızlandırmaya yönelik hükümler içermektedir. Ayrıca, bu alanda teknik yardım ve kapasite geliştirmeye yönelik hükümler içermektedir. Anlaşma ayrıca gelişmekte olan ve az gelişmiş olan üyelerinin kendi uygulama programlarını belirleyebilecekleri ve ilgili yardım ve desteğin sağlanması yoluyla uygulama kapasitesi elde etmeye çalışabilecekleri ilk DTÖ anlaşmasıdır. Gelişmiş üyelerin ise anlaşmanın tüm hükümlerini yürürlüğe girmesinden itibaren uygulamaları beklenmekteydi. 22 Mart 2023 itibariyle, DTÖ üyeleri tarafından sunulan bildirimler, gelişmiş ülkelerin TFA yükümlülüklerinin %76,1'ini yerine getirmeyi taahhüt ettiklerini göstermektedir.
Bir sonraki TFA incelemesinin 2025 için yapılması planlanıyor.