New York Üniversitesi Politika Enstitüsü tarafından hazırlanan “İklim Değişikliğinde Ekonomik Fikir Birliği” konulu çalışmayla sonuçları sunulan anket çalışmasında farklı ülkelerde yaşayan ve iklim değişikliği konusunda uzman olan 738 ekonomistin cevapları değerlendirildi. Çalışmaya göre, ekonomistlerin iklim değişikliğinin dünyaya maliyetlerine ilişkin endişeleri 2015'te gerçekleştirilen son anketten sonra artış gösterdi. Ankete katılan iklim ekonomistlerinin yaklaşık %74’ü, dünyanın iklim değişikliğiyle mücadele için "acil ve sert adımlar" atması gerektiğini belirtiyorlar. İklim değişikliğinin ekonomik önemi konusunda oldukça güçlü bir fikir birliğinin oluşmuş olduğu vurgulanıyor.
Enstitünün strateji direktörü ve anketin eş yazarı Derek Sylvan’a göre, küresel ısınmaya karşı artan savunmasızlıktan en fazla etkilenecek olan taraf gelişmekte olan ülkelerdir. Bunun yanında Sylvan, iklim değişikliği ile birlikte küresel tedarik zincirinin sekteye uğraması sonucunda maliyetlerin küresel boyutta artacağını belirtiyor.
Katılımcıların %70’i küresel ısınmanın ülkeler içindeki eşitsizliği daha fazla arttıracağına inanıyor. %89’u ise iklim değişikliğinin gelir dağılımının en üst seviyesinde yer alan grup ile en düşük seviyesinde yer alan gruplar arasındaki uçurumun derinleşmesine neden olacağını belirtti. Katılımcıların yüzde 76'sı iklim değişikliğinin, ekonomik zararının yanı sıra küresel ekonominin büyüme oranını da negatif yönde etkileyeceğini öngördü.
Ankette yer alan bir fikir birliğine göre, iklim değişikliğinden öngörülen ekonomik zararın mevcut ısınma eğilimi devam ederse 2025 yılına kadar yılda 1,7 trilyon dolara ve 2075 yılına kadar yılda yaklaşık 30 trilyon dolara ulaşacağı tahmin ediliyor.
Ekonomistlerin yaklaşık yüzde 70'i yüzyılın ortasına kadar net sıfır emisyon hedefine ulaşmanın getirdiği faydaların, bu hedefe ulaşmak için gerekli maliyetten daha fazla olacağını vurguladı. Katılımcıların yüzde 65'i rüzgar ve güneş enerjisi teknolojilerinde son yılarda görülen maliyetlerin diğer temiz enerji teknolojilerinde de benzer düşüş göstereceği öngörüsünde bulundu.
İlgili çalışmanın tamamına ulaşmak için
https://policyintegrity.org/files/publications/Economic_Consensus_on_Climate.pdf adresine tıklayınız.