İktisadi İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi - iisbf@gelisim.edu.tr
Memnuniyet ve Şikayetleriniz için   İGÜMER
 İktisadi İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi - iisbf@gelisim.edu.tr

Uluslararası Ticaret ve Finansman








 2021: Çocuk İşçiliğinin Ortadan Kaldırılma Yılı


28 Temmuz 2019'da BM Genel Kurulu (UNGA) tarafından 2021 yılı Çocuk İşçiliğinin Ortadan Kaldırılma Yılı olarak ilan edildi ve tüm dünyaya bu konuda çabalarını ortaya koymaları için çağrıda bulundu.


182 sayılı En Kötü Biçimlerdeki Çocuk İşçiliğinin Yasaklanması ve Ortadan Kaldırılmasına İlişkin Acil Eylem Sözleşmesi’nin 2020 yılında  Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) üyesi 187 devlet tarafından onaylanması kötü biçimlerdeki çocuk işçiliğinin çocukların fiziksel ve ruhsal durumunu tehlikeye soktuğunu ve toplumda yeri olmadığına dair uluslararası bir taahhüt niteliğinde görülmektedir.

Bu konuda toplumlarda atılan önemli adımlar, çeşitli eylemlerle desteklenme sonucu 2000 yılından itibaren çocuk işçiliğinde çarpıcı bir azalmayla büyük bir mesafe katedilse bile dünyada hala 72 milyonu ağır işlerde olmak üzere 152 milyon çocuk işçi bulunduğu dile getirilmiştir.

Bir yıldan fazla süredir mücadele ettiğimiz ve her alanda etkisini hissettiğimiz COVID-19 salgınının olumsuz yansımalarına dair bir beklenti de çocuk işçi sayısı üzerinedir. Bu durum 2000 yılından itibaren çocuk işçi sayısında yakalanan azalış trendi başarısının sona ereceği ihtimali olarak görülüyor. Duran üretim, bozulan tedarik zincirleri ve artan ekonomi güvensizlikleri ülke ekonomilerine büyük zararlar verdi. Bu zararların hane halkı gelirinde bir azalmaya neden olması durumu çocuklardan beklenen maddi katkıyı artırma riskini doğurarak çocukların daha sömürücü ve daha tehlikeli işlere zorlanmasına neden olabileceği öngörülüyor. Zaten çalışan çocuklar için ise çalışma şartlarının daha da kötüleşmesi riski olduğu belirtiliyor. COVID-19’un tahmin edilen diğer önemli etkisi de aile içinde artan cinsiyet eşitsizlikleri. Kızlara ilave tarımsal iş ve ev işleri verilmesi beklenirken kapanan okulların da bu durumları şiddetlendirebileceği yönünde tahminler yapılıyor.

Gerçekleştirilen anketler neticesinde Türkiye'de çocuk işçi sayısının azaldığı görülse bile hala 5-17 yaş grubunda ekonomik faaliyette bulunan çocuklar olduğu belirtilmiştir. ILO Türkiye Ofisi çocuk işçiliğinin önlenmesi,  kurum işbirlikleri, koordinasyonu, çocukların eğitime erişimi gibi kritik konularda faaliyetlerini sürdürmektedir.

Tüm bu beklenen olası olumsuz gelişmeler noktasında şirketlere, devletlere kısaca herkese çocuk işçiliğini sona erdirme ve mücadele konusunda ILO Türkiye Ofisi harekete geçme çağırısında bulundu. Son başvuru tarihi ise 15 Mayıs.

Haberin devamına ulaşmak ve diğer detaylar için tıklayınız.