İktisadi İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi - iisbf@gelisim.edu.tr
Memnuniyet ve Şikayetleriniz için   İGÜMER
 İktisadi İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi - iisbf@gelisim.edu.tr

Uluslararası Ticaret ve Finansman








 Birleşmiş Milletler Gıda Krizi Uyarısında Bulundu


Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, küresel gıda güvensizliğindeki mevcut artışla mücadele etmek için bir eylem çağrısında bulundu.


Guterres, New York'taki BM Genel Merkezi'nde küresel açlığın hızlanmasıyla ilgili bakanlar toplantısında yaptığı açıklamada, ciddi gıda güvensizliği olan insan sayısının 2016'dan bu yana yüzde 500'den fazla arttığını açıkladı. Diğer yandan, kıtlık koşullarına maruz kalan insan sayısının pandemi öncesi 135 milyon iken bugün 276 milyona ulaştığı ifade edildi.

İklim acil durumunun, küresel açlığın bir başka itici gücü olduğunu ekleyerek son on yılda 1,7 milyar insanın iklimle ilgili felaketlerden etkilendiğine dikkat çekti. Ayrıca, COVID kaynaklı ekonomik şok, gelirleri azaltarak ve tedarik zincirlerini bozarak gıda güvensizliğini artırdı ve dengesiz bir ekonomik toparlanmaya yol açtı. Finansal piyasalara erişim kısıtlandı ve bazı gelişmekte olan devletler şu anda borç temerrüdünün eşiğinde. Şimdi Ukrayna'daki savaş tüm bu faktörleri yani iklim değişikliği, COVID-19 ve eşitsizliği güçlendiriyor ve hızlandırıyor.

Ukrayna ve Rusya, dünyadaki buğday ve arpanın neredeyse üçte birini ve ayçiçek yağının yarısını üretiyor. BM, savaşın “on milyonlarca insanı gıda güvensizliğine, ardından yetersiz beslenmeye, kitlesel açlığa ve yıllarca sürebilecek bir krize” sürüklemekte olduğuna dikkat çekiyor. Geçen yıl küresel gıda fiyatları yaklaşık üçte bir oranında, gübre fiyatları yarısından fazlasında ve petrol fiyatları neredeyse üçte iki oranında arttı. Diğer yandan, gelişmekte olan ülkelerin çoğu bu büyük artışların darbesini hafifletecek mali alana sahip değil.

Guterres, kısa vadeli krizi çözmek ve uzun vadeli hasarı önlemek için acil adımların ana hatlarını çizdi. Ukrayna'nın gıda üretiminin yanı sıra Rusya ve Beyaz Rusya tarafından üretilen gıda ve gübreyi savaşa rağmen dünya pazarlarına yeniden entegre etmeden gıda krizine etkili bir çözüm yok. İkinci olarak, sosyal koruma sistemleri ihtiyacı olan herkese gıda, su, beslenme ve geçim desteği sağlamalıdır. Hükümetler tarımsal üretimi desteklemeli ve küçük ölçekli gıda üreticilerini koruyan esnek gıda sistemlerine yatırım yapmalıdır. Son olarak, kıtlığı önlemek ve açlığı azaltmak için insani yardım operasyonları tamamen finanse edilmelidir. Gıda güvensizliği krizini sona erdirmek için uluslar birlikte, acil ve dayanışma içinde hareket etmelidir.