İktisadi İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi - iisbf@gelisim.edu.tr

Uluslararası Ticaret ve Finansman








 GLOBAL ÖLÇEKTE BORÇLULUK SİNYALİ




Dünya Ekonomik Forumu Yıllık Toplantısı, veya Davos Zirvesi, bu sene 15-19 Ocak 2024 tarihleri için planlanmıştı. Bu dikkat çekici zirve için hazırlanan ve Aralık 2023'te güncellenmiş bir çalışma, küresel ekonomik durum üzerine detaylı araştırma bulgularını içermekteydi. Bu bulgular arasında en çarpıcı olanı, Uluslararası Finans Enstitüsü'nün küresel borcun 2023'te 307 trilyon dolarlık rekor seviyeye ulaştığını bildirmiş olmasıydı. Peki küresel borç dediğimizde neleri içerdiğini biliyor muyuz?

Küresel borçlar, hükümetlerin, işletmelerin ve hane halklarının borçlanmasını kapsamaktadır. Bu bağlamda Dünya Ekonomik Forumu'nun 10 baş ekonomistinden 6'sının küresel ekonominin bu yıl zayıflamasını beklemesi de bu durumun sonuçları arasındadır diyebiliriz. Borçluluğun bu denli artmış olması, enflasyondaki ani yükselişe bağlı görülmektedir. Bununla birlikte ülkelerin ekonomik sınıflandırılmaları da bir başka kritik parametredir. Bu bağlamda, 2023'ün ikinci çeyreğinde küresel borcun, büyük ölçüde ABD, Japonya, İngiltere ve Fransa gibi gelişmiş ülkelerin etkisiyle 307 trilyon dolar olarak kaydedildiği belirtilmektedir.

Küresel borç durumunun son raporlara göre, tehlikeli derecede yüksek seviyelerde olduğu bildirilmiştir. Uluslararası Para Fonu'nun (IMF) Küresel Borç Veri Tabanında bildirdiği duruma göre, 2020'de rekor olan 226 trilyon dolarlık küresel borç, 2021'de rekor 303 trilyon dolarlık bir rekora ulaştı. IMF bu verilerle, İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana en büyük bir yıllık borç artışının kaydedildiğini bildirmektedir.

Kaynak: WEF Davos 2024