İktisadi İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi - iisbf@gelisim.edu.tr
Memnuniyet ve Şikayetleriniz için   İGÜMER
 İktisadi İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi - iisbf@gelisim.edu.tr

Uluslararası Ticaret ve Finansman








 Küresel Vergi Reformu


Uluslararası vergi sistemine istikrar kazandırmak üzere uygulanması planlanan küresel vergi reformu 130 ülke tarafından desteklendi.


Dünya ekonomisinin yüzde 90’ını oluşturan 130 ülke tarafından küresel vergi reformu konusunda anlaşma sağlandı. ABD, Çin, Japonya, İngiltere, Almanya, Fransa ve Türkiye gibi üye ülkelerin yer aldığı Ekonomik İş Birliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) uluslararası vergi anlaşması ile ilgili değerlendirmelerini açıkladı. Anlaşma gereğince çok uluslu şirketlerin faaliyetlerini gerçekleştirdikleri ve kar elde ettikleri ülkelere en az yüzde 15 oranında vergi ödemeleri konusunda fikir birliğine varıldı.

Anlaşma doğrultusunda uluslararası vergi sistemine istikrar kazandırmak amacıyla vergi gelirlerinde yıllık 150 milyar dolar değerinde artış sağlanması hedeflenmektedir. Bu kapsamda Google, Amazon, Facebook ve Apple gibi çok uluslu büyük firmaların merkez ülkeler dışında vergi ödeme yükümlülüğünün kapsamını genişletmek amaçlanmaktadır. Plan çerçevesinde uluslararası şirketlerin vergi cenneti olarak nitelendirilen ülkelere yönelmelerinin engellenmesi beklenmektedir. Son yüzyılın en önemli vergi anlaşması olarak değerlendirilen ve vergi oranlarında dibe doğru yarışı engellemeyi hedefleyen anlaşma tüm G-20 ülkelerince desteklenmektedir. Uluslararası düzeyde adil vergi sisteminin benimsenmesine yönelik olarak birçok ülke tarafından desteklenen kararlara, İrlanda ve Macaristan gibi düşük kurumlar vergisi uygulayan AB üyesi ülkeler ise katılım sağlamamıştır.

Küresel vergi anlaşmasına dair düzenlemelerin ve uygulama detaylarının 2021 ekim ayında tamamlanması planlanmaktadır. Vergi reformlarıyla ilgili yasal kesinliğin sağlanması ile birlikte anlaşmanın 2023 yılında uygulamaya konulması hedeflenmektedir.


Kaynak

1