İktisadi İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi - iisbf@gelisim.edu.tr
Memnuniyet ve Şikayetleriniz için   İGÜMER
 İktisadi İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi - iisbf@gelisim.edu.tr

Uluslararası Ticaret ve Finansman








 MIT Technology Review'ın Yapay Zeka Araştırması


MIT Technology Review’ın yaptığı yapay zeka araştırmasına göre, derin öğrenme dönemi yakında sona erebilir.


Yapay zeka hakkında bilinen çoğu şey derin öğrenme sayesindedir. Bu algoritma kategorisi verilerdeki kalıpları bulmak için istatistik kullanır. Bizim görme ve duyma yeteneğimiz gibi insan becerilerini taklit etmede de son derece güçlü olduğunu kanıtlamıştır. Çok dar bir ölçüde, akıl yürütme yeteneğimizi bile taklit edebilir. Bu yetenekler Google’ın arama motoru, Facebook’un haber akışı ve Netflix’in öneri motorunu da desteklemektedir. Ancak, derin öğrenme kendi zekamızı çoğaltma arayışımızda aslında küçük bir süreci temsil ediyor.

Washington Üniversitesi'nde bilgisayar bilimi profesörü ve The Master of Algorithms’in  yazarı Pedro Domingos farklı tekniklerin ani yükseliş ve düşüşünün AI araştırmalarını uzun süredir karakterize ettiğini belirtiyor. MIT Teknoloji Dergisi'nde, bu süreç arXiv isimli en büyük açık kaynak bilimsel veri tabanlarından biriyle incelendi. 18 Kasım 2018 tarihine kadar “yapay zeka” bölümünde bulunan 16.625 makalenin özetleriyle alanın nasıl geliştiğini görmek için yıllar boyunca bahsedilen kelimeler izlendi.
 
ArXiv'den İndirilen Çalışmaların Sayısı
 
(18 Kasım 2018 tarihine kadar “yapay zeka” bölümünde mevcut olan tüm makaleler)
 
 

 
Yapılan analizlerle üç ana eğilim bulundu: 1990'ların sonlarında ve 2000'lerin başlarında makine öğrenmeye doğru bir kayma, 2010'ların başında başlayan sinir ağlarının popülaritesinde bir artış ve son birkaç yılda takviye öğreniminde büyüme. Ancak bunların tamamını kapsayan yapay zekaya bakalım:

İncelenen çalışmalar gösteriyor ki 2018 yılında yapay zeka üzerine yapılan çalışmaların, daha doğrusu yazılan makalelerin sayısı 3697 ile zirveye ulaşmış. Bu sayı 1993 yılında sadece 7 tane. 2013’ten sonra garip bir düşüş ile beraber 2016 itibariyle tekrar hızlı bir yükselişe geçmiş.

Ancak bu araştırma yakın zamanda bir değişim gerçekleşeceğinin sinyalini veriyor. Çalışma bulguları incelendiğinde, günümüzde yoğun şekilde kullandığımız yapay zekanın her on yılda bir geçirdiği dönüşüm, 2020 itibarıyla sona ermiş bulunuyor. Bu durum, 2010 yılı itibarıyla yükselişe geçen derin öğrenme sisteminin, yerini yakın zamanda bir başka sisteme bırakacağına işaret ediyor. Tüm meslek alanlarına hakim olması beklenen yapay zekanın evriminin takip edilmesi, fark yaratmak için önem arz edecek gibi görünüyor.