İktisadi İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi - iisbf@gelisim.edu.tr
Memnuniyet ve Şikayetleriniz için   İGÜMER
 İktisadi İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi - iisbf@gelisim.edu.tr

Uluslararası Ticaret ve İşletmecilik (İngilizce)








 Çalışan-Firma-Toplum Üçgeninde Kaybet-Kaybet-Kaybet Sarmalı: Yüksek İşsizlik Oranına Rağmen Neden İstihdam Sorunu Yaşanıyor?


İTO “İstihdamı Kazanmak: Firmaların Çalışan İstihdamında Yaşadığı Sorunlar ve Çözüm Önerileri” raporunda Türkiye ve İstanbul’daki istihdam sorununu mercek altına alıyor.


Yapılan incelemelerde, sanayi başta olmak üzere birçok sektörde firmaların istihdam açığı bulunduğu görülmüştür. Bu bağlamda yaşanan temel sorunlara bakıldığında temel eğitimde yaşanan sorunlar ile organizasyonel sorunlar (uyum, motivasyon, aidiyet) tüm istihdam piyasasında görülmektedir. Mavi yakalılarda bu sorunların yanına teknik eğitim sistemindeki yapısal sorunlar, imaj/statü problemleri ve göreli ücret problemleri eklenmektedir. Orta, orta-yüksek ve yüksek vasıflı beyaz/gri yakalı çalışanlar için ise yükseköğretim sistemindeki yapısal sorunlar ve teknolojik açık söz konusu olmaktadır. Bunların dışında, göçmen işgücü sorunu ile istihdamı koruma regülasyonlarının sıklığı yine karşılaşılan sorunlardan sayılmaktadır.

Mesleki/teknik eğitimde yaşanan sorunlar noktasında, lise ve yükseköğrenimde bilinçli tercihlerde bulunmamaları ve kariyerleri için çizdikleri rotanın mesleki/akademik eğilim ve yeteneklerine uygun olmaması durumuna dikkat çekmektedir. Benzer bir şekilde, orta-yüksek ve yüksek vasfa sahip beyaz yakalı mesleklerde işgücü arz ve talebinde uyumsuzluk söz konusudur. Bunun için Türkiye’nin mevcut durumda ve geleceğe yönelik olarak işgücü ihtiyacının belirleneceği bir plan oluşturulması ve üniversitelerin bu plana göre yönlenmesi önerilmektedir.



Raporun tamamına erişmek için lütfen tıklayınız.