28 Nisan 2022 Perşembe
Alternatif Meslek Önerisi - Enerji Danışmanlığı
Günümüzde popülerliği gitgide artan ve yakın geleceğin en gözde mesleklerinden biri olacağı öngörülen “Alternatif Enerji Danışmanlığı” nedir ve “Alternatif Enerji Danışmanı” ne iş yapar?
Türkiye’de ve Dünya’da enerji tüketiminin çok büyük bir kısmı, yenilenemez enerji kaynaklarından karşılanmaktadır. Ortalama bir sayı verilecek olursa, Dünya ve Türkiye genelinde kullanılan enerjinin %85’ininden fazlası yenilenemeyen enerji kaynaklarından elde edilmektedir. Ancak iklim krizleri, çevre tahribatı, küresel ısınma ve fosil yakıtların azalması gibi sebepler, yenilenebilir enerjiyi önemli bir noktaya taşımış ve kullanımının artmasında itici bir güç olmuştur. Bu sebeple, son yıllarda Türkiye’de de yenilenebilir enerji kaynaklarının üretimi ve kullanımı önem kazanmıştır. Dünya Bankası verilerine göre ülkemizde yenilenebilir enerjinin toplam enerji kullanımı içerisindeki payı %13 civarındadır. Yenilenebilir enerji kaynakları; rüzgâr enerjisi, güneş enerjisi, jeotermal enerji ve dalga enerjisi gibi alternatif enerji kaynaklarını işaret etmektedir.
Alternatif enerji kaynaklarının üretilmesi, kullanılması ve dağıtılması aşamalarında fazlasıyla eksiklikler bulunmaktadır. Çok yakın gelecekte şirketler, devlet kurumları, evler ve diğer sosyal alanlardaki enerji ihtiyacının büyük bir kısmının yenilenebilir enerji ile karşılanması gerekecektir. İşte tam burada “Alternatif Enerji Danışmanlığı” devreye girmektedir.
Günümüzde popülerliği gitgide artan ve yakın geleceğin en gözde mesleklerinden biri olacağı öngörülen “Alternatif Enerji Danışmanlığı” nedir ve “Alternatif Enerji Danışmanı” ne iş yapar?
Alternatif Enerji Danışmanlığı, müşterilerinin enerji kullanımını iyileştirmek, müşterilere en uygun enerjiyi önermek ve bunu yaparken maliyetleri kontrol etmek için verilen danışmanlık hizmetidir. Enerji danışmanı öncelikle çevresel etki değerlendirmeleri yapar ve karbon ayak izini azaltıcı politikalar önerir. Verimsizce kullanılan enerji israfını belirler ve enerji kullanımını minimize etmek için alternatif çözümler sunar. Hem çevre tahribatını önler, hem de maliyetleri düşürür. Tüm bu çözüm önerileri ve politikaları sunduktan sonra müşterisi ile düzenli iletişim kurar. Bahsi geçen tüm bu görev ve sorumluluklar analitik düşünme becerisi, çözüm odaklılık ve iyi bir iletişim becerisi gerektirir. İlgili alanda lisans mezunu olmak ya da geçerli bir enerji denetçisi sertifikasına sahip olmak, isteyen herkese geleceğin en gözde mesleklerinden biri olan “Alternatif Enerji Danışmanlığı” mesleğinin kapılarını açmış olacaktır.
Kaynak
World Bank: World Bank, Sustainable Energy for All ( SE4ALL ) database from the SE4ALL Global Tracking Framework led jointly by the World Bank, International Energy Agency, and the Energy Sector Management Assistance Program https://www.evergladesuniversity.edu/blog/how-can-i-become-a-renewable-energyconsultant/
Arş. Gör. Merve TOSUN