Anlaşmada öne çıkan kararlar kömür kullanımı, küresel sıcaklık artışının en fazla 1.5C derece ile sınırlandırması hedefi ve gelişmekte olan ülkelere yapılacak mali yardımlar oldu. Öncelikli alınan kararlardan bir tanesi ‘’kömür kullanımın aşamalı olarak bitirilmesi’’ olmuştu fakat Hindistan’ın başını çektiği gelişmekte olan ülkeler bunun mümkün olamayacağını dile getirdiler. İtirazlar sonrasında bu karar ‘’kömür kullanımın aşamalı olarak azaltılması’’ olarak değiştirilmiştir. Küresel sıcaklık artışı ile ilgili bu konferansta kısa vade için bir karar alınmadı ve ülkeler gelecek seneye sıcaklık artışındaki en büyük etken olan karbon salınımını azaltma planlarını masaya yatırmak üzere bir araya gelmek için sözleştiler. Ancak karbon salınımının en önemli sebebi olarak gösterilen kömür kullanımı ile ilgili alınan yeni kararların yeterli olmaması sebebiyle konferansın hayal kırıklığı yarattığı söylenilebilir.
Kömür kullanımını azaltma konusunda ülkelerden istenilen taahhüt alınamasa da anlaşmadan çıkan iklim değişikliği önlemleri aşağıdaki gibi özetlenebilir.
-Ülkelere karbon emisyonlarını azaltmak adına daha fazla önlemler alacaklarını taahhüt ettiler.
-Gelişmiş ülkeler gelişmekte olan ülkelere yaptıkları finansal desteği arttıracağını taahhüt etti.
-Hava kirliliği ve iklim değişikliklerinden en çok etkilenen ülkeler olan yoksul ülkeler için destekleyici bir fon kurulmasına karar verildi.
-Her ne kadar alınan karar sonradan esnetilse de ilk defa bir COP’ta fosil yakıtlar için önlem alınması adına adımlar atıldı.
Bu önlemlerin hayata geçirilebilmesi için yapılacak bazı plan ve projeler ise aşağıdaki gibi sıralanabilir.
-COP26'da çok sayıda ülke, bölge ve otomobil şirketi de elektrikli araçların kullanımını artırmayı ve yeni sıfır emisyonlu otobüs ve kamyonları kullanmayı kabul etti.
-Ülkeler kömürün aşamalı olarak azaltılması için anlaşmaya vardı. Pek çok ülke de evlerimize ve iş yerlerimize enerji sağlamak için temiz enerjinin en güvenilir ve uygun fiyatlı seçenek olarak sağlamayı taahhüt etti.
-Glasgow'daki gündemin üst sıralarında, doğanın iklim değişikliğiyle mücadeledeki rolü ve doğal yaşamı onarma ihtiyacı vardı.
-COP26'da, tahmini 130 trilyon dolarlık özel finansmanı kontrol eden 400'den fazla finans kuruluşu, yeşil teknoloji için daha fazla para sağlama konusunda anlaştı.
-Ormanların ve diğer yaşam alanlarının korunması ve onarılması konusunda atılacak adımlardan bahsedildi.
-Karbon ödemelerinin şirketlerin karbon salınımını azaltması için bir teşvik olacağından bahsedildi.
Kaynaklar
https://www.bbc.com/turkce/haberler-dunya-59280378
dw.com/tr/iklim-zirvesi-beklentileri-karşılamadı/a-59813691
https://www.economist.com/international/2021/11/14/was-cop26-in-glasgow-a-success
Arş. Gör. Merve Tosun