İktisadi İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi - iisbf@gelisim.edu.tr

Uluslararası Ticaret ve İşletmecilik








 Geleceği Şekillendiren Kadın Girişimciler




Kadın girişimciliği ülkelerin ekonomik gelişmişlik düzeyini önemli derecede etkilemektedir. Bu etkiye özellikle gelişmekte olan ekonomilerde daha fazla ihtiyaç vardır. Ancak kadın girişimciliği gelişmekte olan ekonomilerde daha zorlu ve mücadeleci biçimde yaşanmaktadır (Yılmaz ve Karaçelebi, 2020).  Kadın girişimciliği ifadesinin içeriğine baktığımızda kadının ev dışında, kendi adına kurduğu bir işletmesinin olması; bir işletmede tek başına veya çalıştırdığı diğer kişilerle birlikte çalışması veya sahibi olması sıfatıyla ortaklık kurması; iş ile ilgili olarak kamu ve özel kuruluşlarla temaslara geçebilmesi; işletmenin geleceği ile ilgili planlar yapabilmesi; işletmeden elde ettiği kazancıyla yapacağı yatırımlar ve kazancın kullanım alanları üzerinde söz sahibi olması; işletmesi adına tüm riski üstlenmesi olarak ifade edilmektedir (Ecevit, 1993; akt: Baysal, 2020).

Kadın girişimciler erken aşamalarda ve girişimlerini kurduktan sonra birçok engel ile karşılaşmaktadırlar. Kadın girişimcilerin iş kurma aşamasında karşılaştıkları sorunları; iş kadınlığına geçiş aşamasında çevrenin olumsuz bakışı, deneyimsizlik ve bilgi eksikliği, sermaye yetersizliği ve teminindeki güçlükler, bürokratik engellerin varlığı, kalifiye personelin teminindeki güçlükler, sektörde tanınmamış olmak, ekonominin gidişatı ile ilgili yaşanan belirsizlikler, ailesel sorunların varlığı şeklinde sıralamak mümkündür (Çelik, 2018; akt: Durukan, 2021). Kadın girişimciler işlerini kurduktan sonra da çeşitli sorunlarla karşılaşmaktadır. Bu sorunlar ise; yeni iş hayatlarındaki deneyimsizliği ve tecrübe eksiklikleri, aile ile işi bir arada yürütmenin getirdiği rol çatışmaları, sermaye yetersizliğinden kaynaklı ekonomik sorunların varlığı, vergi politikası ve sosyal güvenlik politikaları gibi işletmelerle ilgili mevzuatın karmaşıklığı ve bürokratik problemler, çalışanlar üzerinde otorite sağlanması konusundaki zorluklar, sektördeki erkek hâkimiyetinin baskınlığı ve kadın olmanın getirdiği sıkıntılar olarak sıralanmaktadır (Çelik, 2018, akt: Durukan, 2021). Buna ek olarak, kadın erkek eşitsizliğinin yüksek olduğu toplumlarda kadınların iş yaşamına ve girişim süreçlerine katılımının nispeten daha az olduğu görülmektedir (Yılmaz ve Karaçelebi, 2020).

Ülkemizde kadın girişimciliği son yıllarda özellikle devlet destekli olarak da arttırılmaya çalışılmaktadır. Bu doğrultuda hem sivil toplum kuruluşları tarafından hem de Kalkınma Planları içerisinde adımlar atılmaktadır. Ayrıca toplumsal değişimlerin öncüsü olan kadınların başarılı girişim hikayeleri de yeni girişimler için cesaret unsuru olabilmektedir. Bu noktada geleceği değiştirecek fikirleri olan 6 genç girişimci kadının kısa girişim hikayesine aşağıdaki linkten bir göz atmak belki de yeni girişimler için ilham kaynağı olabilecektir.

https://www.hurriyet.com.tr/kelebek/hurriyet-pazar/gelecegi-sekillendiren-kadinlar-41756744

Kaynakça:

Yılmaz, E., & Karaçelebi, F. G. (2020). Kadın Girişimcilerin Girişim Süreçleri Üzerine Bir Araştırma. İş Ve İnsan Dergisi7(2), 283-293.
Baysal, H. (2020). Türkiye’de Kadın Girişimci Yazını: Pandemi Öncesi Görünüm (1996-2020). International Journal Of Entrepreneurship And Management Inquiries4(Özel Sayı 1), 50-71.

Durukan, L. (2021). Türkiye'de Kadın Girişimcilerin Desteklenmesinde Kosgeb’in Rolü. Gazi İktisat Ve İşletme Dergisi7(1), 17-37.


 
Çağlar KARAKURT
Araştırma Görevlisi 
İstanbul Gelişim Üniversitesi
İktisadi, İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi 
Uluslararası Ticaret ve İşletmecilik Bölümü