İktisadi İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi - iisbf@gelisim.edu.tr

Uluslararası Ticaret ve İşletmecilik








 İş arkadaşım RD-240 acaba bana yalan mı söylüyor?


Yıl 2035, finans müdürü olduğum şirketimin atıl nakit kaynaklarını nasıl değerlendirebilirim diye iş arkadaşım RD-240’a sordum. Yatırım tavsiyesi olarak teknoloji firmalarını tercih etmemi söyledi. Bu aralar garip davranışları da gözümden kaçmıyor değil aslında. Acaba RD-240, robotların daha fazla egemen olması için kendi alanına yatırım tavsiyesi mi veriyor?


Bu hikâye doğru olabilir mi bilinmez ama günümüzde Yapay Zekânın (AI) ve Robotların iş hayatına girdiği aşikâr ve gelecek yıllarda daha fazla hayatımızda olacağı kesin görünüyor. Robotların iş hayatında etkin kullanıldığı alanların başında finans ve muhasebe geliyor.  Otomasyon ve diğer teknolojiler, özellikle Yapay Zeka (AI), finans ve muhasebe işlerinde devrim yaratıyor ve bu alanda çalışanların bundan sonra ne olacağına hazırlıklı olmaları gerekiyor. Robotlar, aynı, tekrar eden işleri yapmakta ustalar. İnsanlardan hızlılar, hata yapmıyorlar, tatilleri yok ve ucuzlar. İşleri çok kolaylaştırıyorlar, maliyetleri etkin yönetmeyi sağlıyorlar, verimlilikleri arttırıyorlar. İşletmelerin muhasebe birimlerinde yoğun kullanılıyorlar. Örneğin, bir işletmenin elektronik muhasebe sistemine gelen e-faturanın hemen muhasebe kayıtları oluşturuluyor, arşivleniyor ve bir tıklama basitliğinde raporlanıyor. Finans piyasalarında işlem yapan algoritmaların sayısı da azımsanmayacak ölçüde. Al-sat yapıyorlar, yatırım tavsiyesi veriyorlar, hiçbir emir kaçırmıyorlar, kar realize ediyorlar, ya da riski engelliyorlar.

Peki biz insanlar ne yapacak? Sonuçta robot algoritmalarını oluşturanlar, uzman olan insanlar ve bakımını yapan yine onlar. Robot sistemlerinin hayatımıza uyarlanması ve kullanılması için alanımızda uzman olmamız gerekli. Bunun yanında, algoritma çıktılarını analiz etmek, yorumlamak ve (robotların hala yapamadığı) sezgi ile birleştirip doğru kararlar almak yine uzman insanların işi olacak. Yani, bizler, kendimizi bu sistemleri öğrenmek üzerine yetiştireceğiz ve gelecekte onlarla iyi bir iş arkadaşı olacağız.
 
Dr. Öğr. Üyesi Orhan Özaydın