İktisadi İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi - iisbf@gelisim.edu.tr
Memnuniyet ve Şikayetleriniz için   İGÜMER
 İktisadi İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi - iisbf@gelisim.edu.tr

Uluslararası Ticaret ve İşletmecilik








 Temiz Enerji ve İstihdam


Günümüzde birçok bilim insanı tarafından yerkürenin karşılaştığı en büyük felaket olarak küresel ısınma ve iklim değişikliği gösterilmektedir. Bu felaketlerin ortaya çıkmasının sebebi olarak ise fosil yakıt kullanımının bir sonucu olarak ortaya çıkan karbon emisyonları gösterilmektedir.


Karbon emisyonlarının azaltılması, çevresel felaketlerin önlenmesi ve yeryüzünün deformasyonunu en aza indirmek için dünya çapında birçok dikkat çekici konferanslar yapılmaktadır. Bu konferansların ortaya koyduğu ortak sonuç ise basittir: fosil yakıt kullanımını sınırlandırmak.

Fosil yakıt kullanımının sınırlandırılması ilk başlarda enerji talebinin oldukça yüksek olduğu gelişmiş ülkeler ve büyük şirketler tarafından dikkate alınmamış olsa da bugün dünyanın geldiği noktada bir zorunluluk olarak karşımıza çıkmaktadır. Fosil yakıtların iyi bir alternatifi olan yenilenebilir enerjinin geliştirilip yaygınlaştırılması için bugün birçok ülke enerji politikalarında bir dizi değişikliğe gitmektedir.
 
Yenilenebilir enerjinin yaygınlaştırılması sadece çevresel anlamda bir iyileşmeye değil, ülkelerin makroekonomik göstergelerinde de olumlu yansımalar meydana getirmektedir. Bu göstergelerden bir tanesi de kuşkusuz iş gücü ve istihdamdır. Yenilenebilir enerji yatırımlarının artışı, iktisat teorisinde yatırımların istihdam artırıcı etkisi bağlamında düşünüldüğünde, uygulandığı ülkede istihdam artışı ve işsizlik oranlarında azalış yaratması, teoriden gelen bir beklenti oluşmasına neden olmaktadır. Uluslararası Yenilenebilir Enerji Ajansı (IRENA) ve Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO)’nun 2023 yılında yaptığı çalışmaya göre, dünya çapında yenilenebilir enerji istihdamı

2021'den bu yana bir milyon artarak
2012'deki toplam 7,3 milyondan 2022'de 13,7 milyona ulaşmıştır.
 
İstihdam rakamlarının artış göstermesine rağmen, bu artışın dünyanın bütün ülkelerine ve bölgelerine homojen şekilde yayıldığını söylemek zor. Aynı çalışmaya göre, söz konusu alandaki işlerin yaklaşık %40’ı Çin’de yoğunlaşmaktadır. Çin’in ardından Brezilya, Avrupa Birliği (AB) ülkeleri, Hindistan ve Amerika Birleşik Devletleri (ABD) de bu ülkeler arasında yer almaktadır. Temiz enerji alanındaki istihdam fırsatlarının artması ve iş kollarının yaygınlaşması önemli bir gelişme olmasına rağmen, bu alandaki ekipman, mühendislik ve ilgili hizmetlerin üretiminde kilit rol oynayan sektörlerin geliştirilmesi ve bu alandaki politikaların her ülke tarafından benimsenmesi, bu sektörün yarattığı fırsatların homojen dağılmasına yol açacaktır.

Kaynak

IRENA (2023), https://www.irena.org/Publications/2023/Sep/Renewable-energy-and-jobs-Annual-review-2023

Dr. Öğr. Üyesi Başak Özarslan DOĞAN