İktisadi İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi - iisbf@gelisim.edu.tr
Memnuniyet ve Şikayetleriniz için   İGÜMER
 İktisadi İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi - iisbf@gelisim.edu.tr

Uluslararası Ticaret ve İşletmecilik








 Türkiye'de Açlık ve Yoksulluğun Ölçülmesi


Açlık sınırı, dört kişilik bir ailenin yeterli ve dengeli beslenebilmesi için yapması gereken harcamaları kapsayan giderler göstergesidir.


Yoksulluk sınırı ise dört kişilik bir ailenin normal bir yaşam sürdürebilmesi ve kabul edilebilir düzeyde hayatına devam edebilmesi için yapması gereken harcamaları kapsayan giderlerin toplanması ile ölçülmektedir.

TÜRK-İŞ’in raporuna göre Eylül 2021’de açlık sınırı 3.149,89 TL iken 2022 Eylül ayında 7,245.18 TL olarak gerçekleşmiştir. Yoksulluk sınırı ise Eylül 2021’de 10.260,23 TL olarak hesaplanırken 2022 Eylül ayında 23.599,93 TL olarak belirlenmiştir. Aynı rapor bekâr bir çalışanın yaşamını sürdürmesi için yapması gereken harcama maliyetini 9.470 TL olarak saptamıştır.

İnsanoğlu önce barınma, giyinme ve beslenme ihtiyaçlarını karşılamak zorundadır. Bu ihtiyaçların herhangi birinin giderilmesinde ortaya çıkan sorun bireylerde dengesizliğe yol açabilmektedir. Bir bireyde meydana gelen dengesizlik çoğalarak diğer bireylere de sıçramaktadır ve toplumsal kaosa sürüklenmeye yol açmaktadır.

Yapılan analizler neticesinde ortaya konulan sonuç oldukça ilginçtir. Çünkü Türkiye’de 15 milyon çalışandan 6 milyonun asgari ücretle çalışmaktadır. Asgari ücret Temmuz 2022 itibariyle net 5.500 TL olarak belirlenmiştir. Peki, bu durumda asgari ücretle çalışan 1 kişinin (bekâr dahi olsa) giderlerini karşılayabilmesi nasıl mümkün olmaktadır? Bunun cevabı oldukça basit. Bireysel dengesizliklerin giderilmesi ve toplumsal kaosun önüne geçilebilmesi için gerekli adımların bir an önce atılması şarttır.

Dr. Öğr. Üyesi Burcu SAVAŞ ÇELİK
Uluslararası Ticaret ve İşletmecilik Bölümü