İktisadi İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi - iisbf@gelisim.edu.tr

Uluslararası Ticaret ve İşletmecilik








 Türkiye’de Turizmin Ekonomik Getirileri: Rakamlarla Bir Değerlendirme


Son dönemlerde yaşanan hızlı sanayileşme ve gelişen teknoloji ile artan küreselleşme süreci, bireylerin tüketim alışkanlıklarını dolayısıyla da sektörlerin ülke içindeki Gayri Safi Yurtiçi Hasıla’ya katkısını değiştirmiştir.


Hizmet sektörü, endüstriyel sektörün ve tarım sektörünün önüne geçmiş, hizmet sektörünün altında olan turizmin önemi de giderek artmıştır. Türkiye’de turizm sektörünün ülke ihracatı içerisindeki payı yaklaşık %15 civarındadır (2019 yılında yaşanan Covid-19 pandemisi sebebiyle 2020 yılında %6 civarı oranlara kadar keskin bir düşüş görülmektedir).

Covid-19 pandemisi önlemlerinden dolayı kısıtlanan serbest dolaşım her sektörü olumsuz etkilediği gibi turizm sektörünü de olumsuz etkilemiştir. Ancak, bilim insanlarının geliştirdiği Covid-19 aşılarının insanlar üzerinde uygulanabilir hale gelmesiyle birlikte, 2021 yılı dördüncü çeyreği itibariyle Türkiye’de turizm gelirleri bir önceki yılın aynı çeyreğine göre %95 artarak 7 milyar 631 milyon 374 bin dolar olmuş ve 2022 yılının birinci çeyreği itibariyle bir önceki yılın aynı çeyreğine göre %122,4 artarak 5 milyar 454 milyon 488 bin dolar olmuştur. Bu iki dönemde de ziyaretçi sayıları %100’e yakın bir artış göstermiş ve ülkeye gelen ziyaretçilerin %70’e yakını gezi, eğlence, sportif ve kültürel faaliyetler amacıyla ülkeyi ziyaret etmiştir (TÜİK).

Ülke ekonomileri için turizmin getirileri büyük önem arz etmektedir. Turizm, Türkiye gibi gelişmekte olan ülkeler için hem döviz girişi hem de dış talep anlamına gelmektedir. Coğrafi konumu ve sahip olduğu doğal güzellikler itibariyle turizm, Türkiye için sürdürülebilir büyümenin vazgeçilmez bir parçasıdır. TÜİK verilerine göre, 2021 Aralık ayı itibariyle Türkiye içerisinde çalışan bireylerin %54’ü hizmet sektöründe çalışmaktadır. Sadece bu veri ışığında bile turizmin ülkedeki istihdama sağladığı katkı tahmin edilebilir. Dünya Ticaret Örgütü verileri de tüm dünyada turizm sektöründen elde edilen gelirin arttığını ve ülkelerin refahına katkı sunduğunu onaylar niteliktedir.

Türkiye ve diğer gelişmekte olan ülkelerin cari açık sorunlarını ortadan kaldırabilmeleri, işsizlik sorunlarına çözüm bulabilmeleri, yaşanan sosyo-kültürel etkileşim sayesinde çalışanlarının kendilerini geliştirebilmeleri, dolayısıyla yoksulluğu azaltabilmeleri için turizm sektörüne yapılan yatırımlar devlet eliyle desteklenmelidir. Gerekli altyapı çalışmaları ve gerekli hukuki düzenlemeler turizmi teşvik edici bir minvalde gerçekleştirilirse ülkeler bu sektörün meyvelerini daha fazla toplayabilirler.

Kaynakça