İktisadi İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi - iisbf@gelisim.edu.tr

Yeni Medya ve İletişim








 VI. Uluslararası Yeni Medya Konferansı Gerçekleştirildi


İİSBF, Yeni Medya ve İletişim Bölümü tarafından düzenlenen konferansta yurt içi ve yurt dışından pek çok bilim insanı yeni medyanın ekonomi politik yapısını tartıştı.


İstanbul Gelişim Üniversitesi İktisadi İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi tarafından bu yıl 6.’sı düzenlenen Uluslararası Yeni Medya Konferansı 26-27 Ekim tarihlerinde Gelişim Tower’da bulunan Firnas Oditoryum’da gerçekleştirildi. Yeni medyanın ekonomi politiği teması ile düzenlenen konferans kapsamında yüz yüze ve çevrimiçi oturumlarda 100’e yakın iletişim bilimci, medyanın ekonomi politik yapısı üzerine yürütmüş oldukları çalışmaların sonuçlarını paylaştı. Etkinliğin açılış törenine İstanbul Gelişim Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Necmettin Maraşlı, İİSBF Dekanı Prof. Dr. Kenan Aydın, Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şükran Güzin Ilıcak Aydınalp ve İstanbul Bilgi Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Burak Özçetin de katıldı. Konferansın açılış konuşmaları İİSBF Dekanı Prof. Dr. Kenan Aydın ve Yeni Medya ve İletişim Bölümü Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Eren Efe tarafından gerçekleştirildi. Prof. Dr. Kenan Aydın konuşmasında medya, siyaset ve ekonomi ilişkisine yönelik saptamalarda bulundu. Medyanın gündem belirleme ve yönlendirme gücünden bahseden Prof. Dr. Aydın, medyanın sahip olduğu bu güç neticesinde ekonomik ve politik yapılar üzerinde belirleyici bir konumda olduğunun altını çizdi. Yeni Medya ve İletişim Bölümü Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Eren Efe tarafından gerçekleştirilen açılış konuşmasında ise medyanın dijitalleşme süreci ve bu sürecin beraberinde getirdiği yapısal dönüşüme ilişkin bilgiler aktarıldı.

Prof. Jan Van Dijk ve Prof. Dr. Ursula Huws Konferansa Açılış Konuşmacısı Olarak Katıldı

6. Uluslararası Yeni Medya Konferansı’nın açılış sunumları, iletişim çalışmaları alanının iki önemli ismi olan Prof. Jan Van Dijk ve Prof. Dr. Ursula Huws tarafından gerçekleştirildi. Moderatörlüğünü Prof. Dr. Burak Özçetin’in yürüttüğü oturumlarda Prof. Jan Van Dijk tarafından “The Power of Big Tech and How To Deal With It” başlıklı sunum gerçekleştirildi. Prof. Dijk yeni iletişim teknolojileri bağlamında medya alanında yaşanan dönüşüm, küresel yeni medya devlerinin ortaya çıkış süreci ve bu sürecin küresel etkileri üzerine saptamalarını katılımcılarla paylaştı. Prof. Dr. Ursula Huws ise “Commodification, Digitalisation and the Restructuring of Labour Markets since the 2007-8 Capital Crisis” başlıklı sunumunda, 2007-2008 yıllarında yaşanan küresel ekonomik krizin kapitalist üretim sürecine etkileri ve medyada yaşanan dijitalleşme süreci ile ortaya çıkan yeni kapitalist modeller üzerine bilgi paylaştı.
İki gün boyunca devam eden konferans kapsamında yurt içinden ve yurt dışından pek çok katılımcı yüz yüze ve çevrimiçi oturumlarda; toplumsal cinsiyet, dijital kapitalizm, dijital emek, dijital eşitsizlik, dijital bölünme, dijital aktivizm, gözetim kapitalizmi, uluslararası haber tekelleri gibi konu başlıkları üzerinden yeni medyaya yönelik eleştirel bakış açısı geliştirip medyanın sorunlu alanları ve çözüm önerilerine ilişkin bilimsel tartışmalarda bulundu.