Her güne yeni, devrimsel teknolojik bir yenilikle uyanmaktayız. Bu hızlı ilerleme ortamından geleceğe dair tahminler giderek belirsizleşmektedir. Dolayısıyla teknoloji ile toplum ilişkisi giderek daha karmaşık hale gelirken; bir taraftan distopyacıların diğer taraftan ise iyimserlerin bulunduğu tartışma literatürünün ise bu belirsizliği derinleştirdiğini söylemek gerekir.
Gençlerin bu konudaki muhtemel endişelerini konuşmak üzere İstanbul Gelişim Üniversitesi, İktisadi İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi Yeni Medya ve İletişim Bölümü öğretim üyesi Dr. Abdulkadir Büyükbingöl, TÜBİTAK Bilim Söyleşileri kapsamında İstanbul Küçükçekmece’deki Mareşal Fevzi Çakmak Ortaokulu'nun ve Tekirdağ Çorlu’daki Mehmet Akif Ersoy Anadolu Lisesi’nin konuğu oldu.
“Sürdürülebilir Şehirler ve Toplumlar” ana başlığında “Toplum 5.0: Olanaklar ve Handikaplar” konulu söyleşi kapsamında “Geleceğe hazır olmaktan ne anlıyorsunuz? Neye, nasıl hazır olunmalı? Teknolojik insan nedir? Nasıl teknolojik insan olunur? Teknoloji bir toplumsal değer midir? İyilik ve teknoloji ilişkisi kurulabilir mi? Hayallerinizi gerçekleştirmek için teknolojiyi nasıl kullanıyorsunuz?” gibi sorular cevaplandı. Ayrıca öğrencilerin konu ile ilgili merak ettiği birçok soru da yanıtlandı.
Programlar ev sahibi kurumlardan Mehmet Akif Ersoy Anadolu Lisesi'nde Teknoloji Tasarım Öğretmeni Zehra VARIŞ ÇOLAKOĞLU ve Mareşal Fevzi Çakmak Ortaokulu'unda ise Teknoloji Tasarım öğretmeni Meltem SÜRME’nin yürütücülüğünde gerçekleşti.
