İktisadi İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi - iisbf@gelisim.edu.tr

Yeni Medya ve İletişim








 Kaybettiğimiz yakınlarımızla konuşabilir miyiz?


Teknoloji devi Microsoft, ölen kişilerin dijital ortamda bıraktıkları verileri ve bilgileri kullanarak, bir sohbet robotu yapmak amacıyla 'Belirli Bir Kişinin Sohbet Botunu Oluşturmak' başlıklı bir patent aldı.


Kaybettiğimiz yakınlarımızla konuşmak yapay zeka sayesinde yakın gelecekte mümkün olabilir. Teknoloji devi Microsoft, ölen kişilerin dijital ortamda bıraktıkları verileri ve bilgileri kullanarak, bir sohbet robotu yapmak amacıyla 'Belirli Bir Kişinin Sohbet Botunu Oluşturmak' başlıklı bir patent aldı.

TRT Haber’den A. Burak Biber’in haberinin detayları şöyle:
 
Distopik senaryo gerçeğe dönüşüyor
 
ABD Patent ve Ticari Marka Ofisi, geçtiğimiz ay Microsoft'a 'Belirli Bir Kişinin Sohbet Botunu Oluşturmak' başlıklı başvurusunu onayladı. Patent başvurusu 2017’de yapılan sohbet robotu için henüz uygulamaya yönelik bir girişimde bulunacağına dair resmi bir açıklama gelmedi. Patent dosyasında, projenin doğrudan ölüler üzerinde kullanılmasına dair bir açıklama yer almıyor. Yapay Zeka etiği alanında çalışan bilim insanları ve teknoloji yazarları ise temel hedefin insanların kaybettikleri kişilerle yeniden sohbet etmesine imkan vermesi görüşünde. Bu hedef ise sosyal medyada kolayca bulunabilen içerikler aracılığıyla oluşturulacak.
 
Proje, son 30 yıldır teknolojideki kuralları yeniden yazan makine öğrenme ile hayata geçirilecek. Makine öğrenmesi, Yapay Zeka teknolojilerinin geleceğini şekillendirecek en önemli alanlardan biri olarak görülüyor. Makine öğrenme verilerle sağlanıyor. Makine öğreniminde, yeni verilere dayalı kararlar ve tahminler yapmak için çok büyük miktarda veriyi çözümlemek, verideki kalıpları ve özellikleri bulmak amacıyla algoritmalar kullanılıyor.

Makine öğrenmenin en sık kullanıldığı yerlerden biri de video izleme platformları olarak gösterilebilir. Bu platformlar, kullanıcıların kelimelerle ve cümlelerle yaptığı tüm aramaları ‘Büyük Veri’ adı verilen veri havuzuna, detaylarıyla kaydediyor. Bu verileri kaydeden algoritma bir sonraki aşamada kullanıcıya daha önce yaptığı aramalara benzer veriler içeren videoları öneriyor.
 
Sistem nasıl işleyecek?

Microsoft’un sohbet botunun çalışma sistemi de makine öğrenmesi temelli algortmaların verilerden oluşturduğu içeriklerle mümkün olacak. Sohbet edilen kişinin iletişimi, kişinin verileri kullanılarak oluşturulan algoritmayla sağlanacak. Bu veriler ise sosyal medyadan kolayca toplanabilen resimler, ses verileri, davranış bilgileri, sosyal medya gönderileri ve metin mesajları aracılığıyla oluşturulacak. Sonraki aşamada fotoğraflar ve videolardan toplanan verilerle iki ve üç boyutlu görüntüleri içeren çalışmalar ortaya çıkarılacak.

Dijital tehditler

Dijital ayak izlerinin yarattığı tehditleri, bugün de yaşanan veri ihlalleriyle görmek mümkün. Söz konusu projenin uygulanabilirliği dahi, sosyal medya platformlarının hakkımızda elde ettiği bilgilerin düşündüğümüzden çok daha fazla olduğunu kanıtlıyor. İnsanların yüzlerini ve sesini başka videolara yerleştiren deepfake (derin sahte) uygulamalar, Microsoft'un projesinin yalın ve basit bir versiyonu olduğu ifade ediliyor. Ancak bu basit versiyon dahi dünya genelinde dolandırıcılık ve manipülasyon amaçlı kullanılıyor.

Patent kaynak: https://bit.ly/3ptzFuT
Haber kaynak: https://bit.ly/3r2AdZ8