Pandemide Aktif Öğrenimi Nasıl Sürdürebiliriz?
2020 yılıCovid-19 koronavirüsünün neden olduğu pandemi ile geçirdiğimiz bir yıl oldu. Yeni yıldan beklentimiz karantina günlerinin bir an önce bitmesi… Ancak, maalesef, Covid-19 bir süre daha hayatımızı derin bir şekilde etkileyecek gibi görünüyor. Geçtiğimiz bahar dönemi başlayan uzaktan eğitim ilk, orta, lise ve yükseköğretim kurumlarında sonbahar döneminde de devam ediyor. Dijital kanallar ve online sınıflar aracılığıyla kayıt ya da canlı derslerle devam eden eğitim-öğretim hem eğitimciler hem de öğrenciler için zorlayıcı ve yeni bir deneyim oldu.
Uzaktan eğitimin anne-babalar, öğrenciler ve eğitimciler için çeşitli dezavantajları var.
Ev ortamında sınıf ortamında olduğu gibi odaklanamama, derse katılımın düşmesi, teknik sorunlar nedeniyle aksamaların olması, televizyon ya da aile bireyleri tarafından dikkatin dağıtılması, sanal sınıflarda etkileşim az olduğundan konuların yeterince tartışılmaması bunlar arasında sayılabilir. Ayrıca her ne kadar internet ve internete bağlı cihazları (telefon, tablet, bilgisayar) uzun zamandır kullanıyor olsak da online eğitim oldukça yenidir ve öğrencilerin adaptasyon sorunu yaşadığından söz etmek mümkün. Bu dezavantajların üstesinden gelmelerini kolaylaştırmak, sürece adapte olabilmelerine, etkili ve aktif öğrenimi sürdürmelerine yardımcı olmak adına bazı önerilerin faydalı olacağını düşündük.
-
Öncelikle sık sık kontrol edebileceğiniz, ders saatlerinizi, ödevlerinizi, sınavlarınızı not edebileceğiniz bir takviminizin olması derslerinizi düzenli bir şekilde takip etmenize ve çalışmalarınızı programlamanıza yardımcı olacaktır. Bunun için masaüstü bir takvim kullanabileceğiniz gibi bir ajanda ya da not defteri kullanabilirsiniz.
-
Çalışmak için belli bir yer belirleyin ve mümkün olduğunca aynı yerde derslerinize katılın. Dikkatinizi dağıtacak telefon, tablet, oyun konsolu gibi dikkatinizi dağıtacak şeyleri çalışma alanınızdan çıkarın.
-
Çalışmak için en verimli olan saati belirleyin. Öğrenme şekliniz farklı olabileceği gibi çalışma şekliniz de farklı olabilir. Sabah erken kalkıp çalıştığınızda daha iyi öğrendiğinizi düşünüyorsanız sabahları çalışın. Gece çalışmanın daha iyi olacağını düşünüyorsanız gece çalışın.
-
Yapmanız gerekenleri önemli ve acil olandan daha kolay ve aciliyeti olmayana; zordan kolaya doğru bir sıralamaya koyarak yapmayı deneyebilirsiniz. Böylece zaman planlamasını etkili ve enerjinizi doğru şekilde kullanabilirsiniz.
-
Öğrenmede sürekliliğin önemini unutmayın. Derslerinizle ilgili ödeviniz olup olmamasına bakmadan gün içinde çalışmak için belirlediğiniz zamanı öğrenmek için kullanın ve bunu sürekli hale getirin.
-
Canlı derslerinize katılmayı ve dersle ilgili aklınıza takılanları sormayı ihmal etmeyin. Canlı derslere katılımın az olması öğreticinin motivasyonunu düşürecektir. Ayrıca dersin daha sonra dinlenebileceğini düşünerek ertelemek birçok ders konusunun birikmesine neden olacağı gibi bu ders kayıtlarının dinlenmesi saatlerce sürecektir.
-
Zamanınızı etkili ve doğru bir şekilde kullanmak öğrenmenizi kolaylaştıracaktır. Derslerinize zamanında katılmak ne kadar önemliyse çalışmaya ayıracağınız sürenin de belirli bir saat dilimi içinde olması hem günlük hayatınızı planlamanızı kolaylaştıracak hem de dersleriniz aksamayacaktır.
-
Pandemi koşullarında aile dışında sosyalleşmek, arkadaşlarla bir araya gelmek her ne kadar zor olsa da teknolojinin imkanlarından faydalanarak gün içinde arkadaşlarınızla kısa konuşmalar yapabilirsiniz. Egzersiz yapabilir, müzik dinleyebilir ya da sevdiğiniz başka bir aktiviteyi yapabilirsiniz. Bunlar sizi rahatlatacak ve çalışma motivasyonunuzu yükseltecektir.