26 Kasım 2020 Perşembe
5G Teknolojisi Hayatımızdaki Pek Çok ‘Şeyi’ Değiştirecek
Mobil teknolojiler baş döndürücü bir hızla gelişmeye devam ederken gün geçtikçe daha fazla adını duyduğumuz ve kablosuz ağların geleceği olan 5G teknolojisi, yakın gelecekte etrafımızdaki pek çok 'şeyi' değiştireceğe benziyor.
Bu yeni nesil teknoloji ile insanlar, evler ve şehirler yüksek hızla birbirine bağlanacak ve 5G çevre ile hızlı şekilde bilgi alışverişi yapılabilmesini sağlayacak. Bu da herhangi bir gecikme yaşanmadan etrafımızdaki nesnelerle her an iletişim halinde olabileceğimiz anlamına geliyor. Telefonlar, bilgisayarlar ve robotların internet aracılığıyla, diğer cihazlarla iletişim halinde olması anlamına gelen “Nesnelerin İnterneti (Internet of Things, IoT)” ev eşyalarına da önemli ölçüde kolaylıklar getirecek. Örneğin siz uyanmadan tost makinesi tostu pişirmeye başlayacak, buzdolabı içinde bulunan malzemeleri kodlayarak size o gün pişirebileceğiniz yemek alternatiflerini size sıralayacak. Tüm bunlar cihazların 5G teknolojisi yardımıyla haberleşmesi sayesinde gerçekleşecek.
Peki 5G Teknolojisi Nedir?
Hücresel ağların altyapısı uygun standartlar çerçevesinde şekillenmekte ve günlük hayatta kullandığımız iletişim cihazları da bu altyapıyla uyumlu olacak şekilde üretilmektedir. Teknolojinin gelişmesiyle birlikte hücresel ağların daha verimli ve etkili hizmet sunabilmesi için altyapı standartları, belirli zaman aralıklarıyla güncellenmektedir. 5G, işte bu altyapı kodlarının ve malzemesinin beşinci kez değiştirilmiş şeklidir.
Sosyal hayatınızdan, iş hayatınıza, eğitimden eğlenceye reklam uygulamalarından yeni iş alanlarına tıptan ticarete pek çok noktada 5G’nin, 3G’den 4G’ye geçişe oranla daha fazla yeniliğe yol açacağı düşünülüyor. Peki 5G teknolojisinin getireceği bu yenilikler neler olacak?
5G teknolojisi ile gelen yenilikler arasında dosya aktarım hızının yükselmesiyle saniyede 10 GB dosya indirilebilecek olması ve canlı yayınların kalitesinin artacak olması sayılabilir. Piyasadaki akıllı telefonlar ile bu hızdaki internetin kullanılabilmesi için mobil operatörlerin verdiği hizmet çok önemli hale geliyor. Ülkemizde hala telefonun çekmediği bölgeler olduğunu düşünürsek, bu konuda gerekli adımların ivedilikle atılması gerektiği ortada. Mobil veri hızını etkileyen faktörler arasında kullanıcı yoğunluğunu ele alırsak 5G baz istasyonu kurulum yerlerinin insan yoğunluğunun dikkate alınarak belirlenmesi gerekiyor.
5G ile gelen yüksek hız ve düşük gecikme özellikleri sayesinde gerçek dünyadaki çevrenin ve içindekilerin bilgisayar tarafından değiştirilmesi ve artırılması anlamına gelen artırılmış gerçeklik, yaygın hale gelecek. 5G teknolojisinin bu yüksek hız özelliğiyle bilgisayarlar sesleri, görüntüleri ve her türlü verileri daha hızlı aktarmayı başaracak. Bu sayede sanal gerçeklik ve arttırılmış gerçeklik uygulamaları günlük hayatın bir parçası haline gelebilecek.
Mobil cihazların enerji tüketimini azaltarak pil ömrünün 10 yıla kadar uzatılması da 5G teknolojisi ile amaçlanan en önemli özelliklerden biri. 5G teknolojisinin elbette her teknoloji gibi dezavantajları da bulunuyor. Birkaç örnek verecek olursak;
5G teknolojisinin yaygınlaşması için öncelikle çok sayıda yeni altyapı kurulması gerekiyor bu da ülkeleri 5G teknolojisi için ciddi yatırımlar yapmaya itiyor. Yalnızca son model mobil cihazların bu teknolojiyi destekliyor olması da 5G teknolojisinin yaygınlaşmasının uzun süreceğinin bir başka göstergesi.
5G teknolojisinin yazılıma dayanan bir ağ olması nedeniyle yazılım risklerinin yüksek olmasından ve siber saldırılara açık olmasından şüphe duyuluyor. 5G teknolojisinin ülkelerde aktif kullanılması durumunda kapsama alanlarının genişletilmesi gerekiyor. Bunun için de baz istasyonlarının daha sık mesafelerde kurulması gerekiyor. Baz istasyonlarının radyasyon yayma özelliği ise insanları endişelendiriyor. Bu da “5G zararlı mı?” sorusunu akıllara getiriyor.