29 Nisan 2021 Perşembe
Blok Zinciri Teknolojisi
Blok zinciri, bir ağdaki işlemlerin daimi bir şekilde kaydedilmesini sağlar. Sistem veri tabanına benzer ancak geleneksel uçtan uca yerine merkezi olmayan bir hesap defteri kullanarak ağdaki her bir katılımcının kendilerine ait bir hesap defteri kopyasına sahip olmalarını ve tüm işlemleri görebilmelerini sağlar. Her bir blok, bir önceki blokla ilişkilendirilmiş ve şifrelenmiş bir şekilde korunmaktadır, bu sebeple sisteme saldırıda bulunmak oldukça zordur.
Blok zinciri hizmetlerine yapılan harcamalarla ölçülen en çok kullanılan sektörler finans, üretim ve perakende sektörleridir. Blok zinciri pazarı, diğer öncü teknolojileriyle karşılaştırıldığında nispeten küçüktür (2017'de 708 milyon dolar), ancak hızla büyümesi beklenmektedir. Arz tarafında, blok zincirin uygulama alanları finansal işlemlerin (çevrim içi ödemeler ve kredi ve banka kartı ödemeleri) yanı sıra IoT, sağlık ve tedarik zincirlerini içerecek şekilde genişlemiştir. Potansiyel pazar kısıtlamaları ise, ölçeklenebilirlik ve güvenlik, belirsiz düzenleyici standartlar ve mevcut uygulamalarla entegrasyonda teknolojinin getirdiği zorluklar ile ilişkili sorunlardır.
Talep tarafında büyüme, temelde çevrim içi işlemler, para birimlerinin sayısallaştırılması, güvenli çevrim içi ödeme ağ geçitleri, bankacılık, finansal hizmetler ve sigorta sektörlerinin artan ilgisi ve kripto para kabul eden tüccarların sayısıyla artmaktadır. Blok zinciri pazarı çok hızlı şekilde büyümektedir.
Blok zinciri, özelliğe bağlı bir teknolojidir, bu nedenle nihai fiyat, belirli proje gereksinimlerine bağlıdır. Bir Blok zinciri projesinin geliştirme maliyeti tipik olarak 5.000 ila 200.000 $ arasında değişmektedir.