İktisadi İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi - iisbf@gelisim.edu.tr

Yönetim Bilişim Sistemleri








 Geleceğin Mesleklerine Bakış


Linkedin’de yetenek kategorisi yazarı ve Stanford Üniversitesi mezunu Bruce Anderson tarafından bazı yeni mesleklere vurgu yapılmış.


2030’lu yıllarda karşımıza çıkması öngörülen bu mesleklerden bazıları şu şekilde:
 
Organ Geliştiricileri:
 
Yakın gelecekte vücut organları geliştiren uzmanlar aranacak. Nakledilen organ kıtlığından dolayı, vücut parçaları üretmenin tam zamanlı bir iş olacağı düşünülüyor. Hoşgeldin Cyberpunk dünya!
 
Artırılmış Gerçeklik Yolculuğu Tasarımcısı:
 
Müşterilerin istediği her şeyi deneyimleyebildiği yapay bir dünya yaratmak için artırılmış gerçeklik yolculuğu
tasarımcılarına ihtiyaç duyulacak.
 
Biyofilm Kurucuları:
 
Biyofilmler, mikro boyutta hücre koleksiyonlarıdır. Özellikle çöp işleme, kanalizasyon arıtma, petrol sızıntısı temizleme, güç üretme gibi konularda çalışacak uzmanlara ihtiyaç duyulacak.
 
Geçici Yapı Mühendisliği:
 
Doğal afetlerde, savaş bölgeleri ve benzeri durumlarda ihtiyaç duyulan geçici binalar yapı mühendisleri tarafından 3D baskı aracılığıyla oldukça kısa süreler içerisinde tasarlanarak yapılabilecek.

Algoritma Denetçileri:
 
Hayatımız algoritmaların karşımıza çıkarmış olduğu seçenekler ile dolu. Dinleyeceğimiz müziklerden ve alternatiflerinden, tanıştığımız kişilere kadar, bilgisayar bilimi ve veri analitiğinde algoritma denetçilerine ihtiyaç olacağı vurgulanıyor.
 
Rewilder (Yeniden yabanlaştırma):
 
Betonlaşan ve aşırı şehirleşen coğrafyayı tekrar yeşillendirecek, tarım ve çevre bilimleri üzerine kendilerini geliştirmiş uzmanlara ihtiyaç olacak.
 
Dijital Para Danışmanlığı:
 
Bitcoin ve Ethereum gibi dijital para bilimi alanında muhteşem bir talep söz konusu. Bu durum, çok büyük fırsatlarla birlikte, büyük tehditleri de beraberinde getirmekte. Bu alanda özellikle iktisat, finans, muhasebe ve veri güvenliği alanlarında bilgi birikimine sahip profesyonel danışmanlara ihtiyaç olacak.