İktisadi İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi - iisbf@gelisim.edu.tr

Yönetim Bilişim Sistemleri








 Kod Ekonomisi: Kırk Bin Yıllık Bir Tarih


İstanbul Gelişim Üniversitesi İktisadi İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi Yönetim Bilişim Sistemleri Bölümü öğretim elemanlarından Arş. Gör. Ceren Demir kod ekonomisi hakkında açıklamalarda bulundu.


İnsanlığın varoluşundan, alfabenin icadına, üretimin çeşitli evrelerinden, kodlamanın ilk izlerine, Blockchain’in ortaya çıkışından, günümüzdeki mevcut popüler kavramlara kadar kapsayıcı bir süreci, duru bir anlatımla ve de keyifle okumamızı sağlamayı başaran Philip Auerswald‘ın bence çok değerli çalışması: Kod Ekonomisi Kırk Bin Yıllık Bir Tarih. Birbirinden bağımsız nesnelerin ve olayların üretimi ve sürdürülmesi, algoritmik bir düzen içermektedir.

Günümüzde yoğun bir şekilde kullandığımız yapay zeka, derin öğrenme, makine öğrenmesi, kodlama gibi pek çok kavram, eski çağlarda eski yöntemlerle ve farklı yansımalarla yine hayatın içinde vardı. Örneğin, günümüzde insan ısınmak için mekanik sistemlerden yararlansa da ilk çağlarda sadece ateşten ve odundan yararlanıyordu. Burada iki parametre vardı ve bu parametrelerin yararlı bir hale getirilmesi için de algoritmik bir işleyiş kullanılıyordu.

İşte bu durum, günümüzde farklı isimlerle adlandırdığımız pek çok kavramın, geçmişten günümüze farklı yollardan ve yolculuklardan geçmesinin hikayesini anlatmaktadır. İnsanlığın varoluşundan itibaren yaşanan basit görünen ama insanlık adına temel ihtiyaçları tanımlayan keşiflerden, Blockchain gibi karmaşık sistemlerin ortaya çıkışına uzanan bu süreci sürükleyici bir öykü gibi sunmayı başaran Philip Auerswald’ın Kod Ekonomisi kitabı ile bu süreci akıcı bir dille, hayal dünyanızda güzel bir gezintiye çıkarak keşfedebilirsiniz.

Kod Ekonomisi, kod kavramının insanlığın doğasından geldiğini ve bizlerle birlikte evrimleştiğini özgün bir şekilde derleyip okuyucularına sunan bir eserdir. Okumanızı tavsiye ederiz.