İktisadi İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi - iisbf@gelisim.edu.tr

Yönetim Bilişim Sistemleri








 Robotik Süreç Mühendisi


Dünyada hızla gelişmekte olan teknolojik eğilimlerden biri Robotik Süreç Otomasyonu’dur. Kısaca RPA (Robotic Process Automation) olarak adlandırılan bu teknoloji en basit anlamıyla, muhakeme gerektirmeyen kural bazlı işleri hatasız, hızlı ve verimli olarak gerçekleştiren yazılım robotları olarak değerlendirilebilmektedir.


 Bu robotları aslında fabrikaların üretim bantlarında bulunan mekanik robotlar gibi düşünebiliriz. Ancak mekanik robotların aksine konu edindiğimiz bu yazılım robotları bilgisayar önyüzünde, bilgisayar donanımlarını kullanarak çalışan sanal asistanlar hükmündedir. Bu robotların sağlık, güvenlik, eğitim, bankacılık ve finans vb. alanlardaki kullanımı gün geçtikçe artmaktadır. Buna bağlı olarak Robotik Süreç Geliştirme Mühendisliği de her geçen gün önem kazanan ve gelecek vadeden mesleklerden biri hâline gelmektedir.

RPA Mühendisi’nin başlıca görevi; çalıştığı kurumda sürekli tekrar eden süreçleri analiz edip bu süreçleri söz konusu yazılımsal robotlar vasıtasıyla otomatize ederek şirketteki verimliliği en üst seviyeye çıkarmaktır. Geliştirilen robotik süreçler sayesinde bir çalışanın gününün büyük kısmını harcadığı, uzun ancak kural tabanlı bilgisayar işleri bu robotlara yaptırılarak mesai saatleri çok daha verimli hâle getirilebilmektedir. Bir örnek verelim: Bir muhasebecinin kullandığı finans yazılımına her gün 100 faturayı elle tek tek girdiğini varsayalım. Bir faturanın sisteme girişi için minimum sürenin 2 dakika olduğunu düşünürsek bu çalışan, her gün ortalama 3 saat 20 dakikasını bu işe ayırmaktadır. Yani molalarla birlikte bu çalışan, mesaisinin neredeyse yarısını bu basit ve muhakeme gerektirmeyen iş için harcamaktadır. Yazılım robotları bu işi katbekat hızlı ve hatasız bir şekilde gerçekleştirebilmektedir. Bu sayede de çalışana verimli ve üretken bir şekilde kullanacağı 3 saat 20 dakikalık bir zaman yaratılmaktadır. Bu robotların herhangi bir mesai saatinin olmadığını hatırlatmak isteriz.

Bilgisayarın çalışabileceği bir ortamın olması robotların 7/24 çalışabilmesi için yeterlidir. UiPath, BluePrism, Automation Anywhere, Kofax, Robusta, GenRPA vb. robotik süreç geliştirme uygulamaları vasıtasıyla örnek verdiğimiz türden işleri robotlara yaptırma yani kısaca otomatize etme işi ise RPA mühendislerinin işidir. Durmaksızın çalışabilecek; yemek, yol, sigorta vb. ihtiyaçları olmayan bu robotlara, lisansları alındığı takdirde herhangi bir maaş ödenmesi de gerekmiyor. Ancak şirketlerin bu yazılımları ortaya koyan RPA mühendislerine hatırı sayılır ödemeler yaptıklarını da hatırlatmak isteriz. Üniversitelerde doğrudan RPA mühendisi yetiştiren bir bölüm bulunmuyor. Bilgisayar Mühendisliği, Yazılım Mühendisliği, Yapay Zekâ Mühendisliği, Endüstri Mühendisliği vb. lisans programlarından mezun olup kariyer rotalarını RPA alanına doğru yönlendiren profesyonellerin sayısı ise her geçen gün artıyor.