İktisadi İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi - iisbf@gelisim.edu.tr
Memnuniyet ve Şikayetleriniz için   İGÜMER
 İktisadi İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi - iisbf@gelisim.edu.tr


 Uluslararası Ticaret Bölümünden Borsa İstanbul Gezisi

İstanbul Gelişim Üniversitesi Uluslararası Ticaret Bölümü’nden Doç. Dr. Çiğdem Boz "finansal küreselleşme" dersi alan öğrencileri Türkiye’nin önde gelen finans merkezi Borsa İstanbul (BİST)’u gezdirdi.  Küreselleşmeyle birlikte borsanın nabzını tutan Borsa İstanbul’da çok fazla değişikliğin ve yeniliğin olduğunu söyleyen Doç. Dr. Çiğdem Boz, Borsa İstanbul’un "finansal küreselleşme" dersi için çok iyi bir örnek olduğunu ve bu yüzden öğrencilerin Borsa İstanbul’u ziyaret etmesinin oldukça önemli olduğunu vurguladı.
Gezi boyunca Borsa İstanbul’un uzman eğitmeni Alper Ayden, borsanın tarihi, yapısı ve işleyişi hakkında öğrencilerimize bilgi verdi. Sn. Ayden, teknolojideki değişiklikle birlikte borsada işlem yapmada önemli ölçüde değişikliğin olduğunu belirtti. Öğrencilerimiz borsanın işleyişi ile ilgili bazı soru işaretlerine yanıt alabilme fırsatı buldu. Alper Ayden’in yaptığı sunum borsa hakkında önemli bilgiler vermekle beraber öğrencilerimizin oldukça ilgisini çekti.  Öğrenciler, daha sonra Borsa İstanbul’u ve işlem salonunu gezdi. Böylece öğrencilerimiz derslerde öğrendikleri bilgileri pekiştirme fırsatı buldu. Baş Uzman Alper Ayden Bey’e etkili ve verimli bir sunum gerçekleştirerek öğrencilerimizi bilgilendirdiği için teşekkürü borç biliriz.
 

BORSA İSTANBUL HAKKINDA KISA BİLGİ
Borsa İstanbul (BİST), Ülkemizde 1986 yılında İstanbul Menkul Kıymetler Borsası adıyla açılmıştır. 1989 yılında yabancı yatırımcılara borsada işlem imkanı getirilmesi İMKB’nin dönüm noktası olmuştur. Diğer önemli gelişme 2001’de uzaktan erişimin başlamasıyla oldu. Söz konusu tarihten itibaren internet olan her yerden işlem yapabilir hale gelindi. Üçüncü önemli gelişme ise 2000 yılına gelindiğinde halka arzlar sonucu önemli gelirlerin sağlanması oldu. İMKB’nin 5 Nisan 2013 yılında adının “Borsa İstanbul” olarak değişmesi dördüncü diğer gelişme olmuştur. 24 Şubat 2017 yılında devlete ait bütün hisselerinin Türkiye Varlık Fonuna devredilmesi Borsa İstanbul’un son zamanlardaki önemli kararlarından birisidir.
 Ülkemizde borsaları tek çatı altında toplayan Borsa İstanbul’un başlıca amacı ve faaliyet konusu; “Kanun hükümleri ve ilgili mevzuat çerçevesinde, sermaye piyasası araçlarının, kambiyo ve kıymetli madenler ile kıymetli taşların ve Sermaye Piyasası Kurulunca uygun görülen diğer sözleşmelerin, belgelerin ve kıymetlerin serbest rekabet şartları altında kolay ve güvenli bir şekilde, şeffaf, etkin rekabetçi, dürüst ve istikrarlı bir ortamda alınıp satılabilmesini sağlamak, bunlara ilişkin alım satım emirlerini sonuçlandıracak şekilde bir araya getirmek veya bu emirlerin bir araya gelmesini kolaylaştırmak ve oluşan fiyatları tespit ve ilan etmek üzere piyasalar, pazarlar, platformlar ve sistemler ile teşkilatlanmış diğer pazar yerleri oluşturmak, kurmak ve geliştirmek, bunları ve başka borsaları veyahut borsaların piyasalarını yönetmek ve/veya işletmek ve ana sözleşmesinde yazılı olan diğer işlerdir.”


 



Haberler

Tüm Haberler