İktisadi İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi - iisbf@gelisim.edu.tr

Reklamcılık








 Başkan Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi İpek Sucu’nun uluslararası kitap bölümü yayımlandı


İstanbul Gelişim Üniversitesi (İGÜ) İktisadi, İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi (İİSBF) Reklamcılık Bölüm Başkan Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi İpek Sucu’nun “İletişimde LGBT Bireylerinin Medyada İletişim ve Sosyal Yaşam Yönünde Gösterimi” adlı kitap bölümü yayımlandı.


 “Geçmişten Günümüze İletişim Araştırmaları - 1” adlı kitapta yayınlanan kitap bölümünde Sucu, LGTB bireylerinin medyada nasıl gösterildiği ve medyanın bu bireylere yönelik gösterimlerinin sunduğu iletişim yönünde ne gibi etkilerinin olabileceği yorumlandı.

Medya, LGTB bireylerinin gösterimini hem geleneksel kitle iletişim araçlarında hem de yeni medyada ve sosyal medya platformlarında konu edinerek gösterime sunmaktadır. Bu gösterimlerin bir kısmı nefret söylemi şeklinde olabilirken, bir kısmı ise toplumda bu bireylere yönelik olarak olumlu tutumların gerçekleştirilmesi ve bu kişilerin toplum içerisinde rahatlıkla yaşamlarını sürdürebilmesi yönünde çalışmalara yer vermektedir.

Medyada gerek kitle iletişim araçlarında gerekse yeni medya ve sosyal medya platformlarında LGBT bireylerinin sosyal yaşantılarında karşılaştıkları sorunlar nedeniyle toplumla iletişim yönündeki zorluklar medyada sıklıkla yer bulmaktadır. Bu bireylerin sosyal yaşantılarının nasıl olduğunun incelenmesi, bu konuda sosyal yaşamdaki zorlukların da farkına varılması açısından da yararlı olmaktadır.

LGBT 1990 yıllardan itibaren kullanılmaya başlayan eşcinsel hakların mücadelesinde kullanılan kelimedir. Dünyada LGBT haklarının daha geniş olduğu yerler Avrupa ve Batı ülkeleri iken daha sınırlı hakların olduğu Asya ülkeleridir. Bu bireyler kimliklerini saklama gereği duymakta ve sosyal hayatta kendi tercihlerini saklama durumunda olmaktadırlar.

Son zamanlarda medyada LGBT kavramı ve bu kavramı taşıyan bireylere yönelik toplum yönünde daha ılımlı oluşumların oluşmasına yönelik haberler de oluşmaya başlamıştır. Böylelikle bu kişilere karşı oluşan nefret söylemlerinin ve bu söylemler nedeniyle zarar görmelerinin ve ötekileşmelerinin önüne geçilmeye çalışılmaktadır. Medyada bu kişilerin tercihleriyle ilgili dergi, dizi, sinema, televizyon ve yeni medyada da sunulan haberler de bu kişilerin sosyal yaşamlarına yönelik olumlu haberlerin sunulması, toplum tarafından ötekileştirmenin azaltılmasına sağlamaya yönelik olmaya başlamıştır. Özellikle toplumun belirli bir kısmı tarafından oluşan ötekileştirmenin önüne geçebilmek adına medyadaki gösterimler son derece önemli olmaktadır.

“İletişimde LGBT Bireylerinin Medyada İletişim ve Sosyal Yaşam Yönünde Gösterimi” adlı kitap bölümünü detaylı incelemek için tıklayınız.