26 Şubat 2024 Pazartesi
Metinleri Videoya Dönüştüren Yapay Zekâ Teknolojisi Sora’nın Reklamcılığa Etkisi
Yapay zekâ şirketi OpenAI, geçtiğimiz günlerde tanıtımını yaptığı Sora isimli video üretim teknolojisi ile büyük ses getirdi. Yazılı metni videoya dönüştüren bu yeni yapay zekâ teknolojisi, ulaştığı gerçeklik seviyesiyle yaratıcı sektörlerde reklam, film, oyun, video vb. üreten herkesi hayrete düşürdü. OpenAI daha önce Chat GPT ile de benzer bir etki yaratmıştı.
Yapay zekâ teknolojisi geçtiğimiz son birkaç yılda, komutla insan elinden çıkmış gibi fotoğraf, çizim, şiir üretebilecek bir noktaya ulaştı. Sora ise yazılı metni büyük bir gerçeklikle videoya dönüştüren bir teknoloji olarak tanıtıldı. Bu bağlamda yapay zekâ ilk kez oldukça gerçekçi videolar da üretmeye başladı. Kullanıcılar, bir dakika uzunluğunda videolar üretebileceği OpenAI tarafından açıklandı. Henüz herkesin kullanımına açık olmayan Sora, ortaya çıkabilecek tehlikelerin önünün alınabilmesi için, belirlenen profesyoneller tarafından test ediliyor. Bu bağlamda zararlı içeriklerinin üretiminin önüne geçilmesi için de çalışmalar devam ediyor. Dolayısıyla, Sora şu an için sinema, reklam ve tasarım gibi görsel içeriklerle uğraşan kişilere öncelikli olarak açılmış durumda bulunuyor.
Geçmişten günümüze reklamcılığı sosyal, siyasal, ekonomik birçok faktör değiştirip dönüştürmüştür. Bunların dışında reklam üretimini etkileyen en önemli faktörlerden biri ise teknoloji olmuştur. Teknoloji geliştikçe yeni araçlar reklam üretimine dâhil olmuş ve yeni reklam alanları açılmıştır. İnternet, yeni medya platformları gibi araçlar son yıllarda reklamcıların sıklıkla kullandığı alanlar olmuştur. Yapay zekânın da hayatlarımıza dâhil olmasıyla birlikte Kotler’in belirttiği üzere Pazarlama 5.0 dönemi başlamıştır. Bu yeni dönemde kullanıcılar yapay zekâyla iletişime geçmekte ve reklamcılık da bu bağlamda şekillenmektedir. Gelecekte Sora’nın daha fazla kullanıcıya açılmasıyla birlikte yazılı metinlerin oldukça gerçekçi reklamlara dönüştüğünü görebileceğiz. Bu durum da Sora’nın gelecekte reklam üretiminde markaların sıklıkla tercih edeceği bir yapay zekâ teknolojisi olacağını göstermektedir.