İktisadi İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi - iisbf@gelisim.edu.tr

Reklamcılık








 Reklamcılık Bölümü öğrencileri toplumsal cinsiyet eşitsizliğine dikkat çekmek için afiş tasarladı


Reklamcılık Bölüm Başkan Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi İpek Sucu danışmanlığı ile bölüm öğrencileri Nur Aleyna Zengin, Kılıç Turgay, Emre Poyraz, İrem Kiren ve Gökay Akbudak toplumsal cinsiyet eşitsizliğine dikkat çekmek için afiş tasarladı.


İstanbul Gelişim Üniversitesi (İGÜ) İktisadi, İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi (İİSBF) Reklamcılık Bölümü öğrencileri Nur Aleyna Zengin, Kılıç Turgay, Emre Poyraz, İrem Kiren ve Gökay Akbudak, toplumsal cinsiyet eşitsizliği hakkında farkındalık yaratmak için afiş çalışması gerçekleştirdi.

Öğrenciler, tasarladıkları bu afişler ile dünyada ve ülkemizde büyük bir problem olan toplumsal cinsiyet eşitsizliği hakkında çeşitli afişler tasarlayarak bu konu hakkında insanları bilinçlendirmeye çalıştı. Bu afişler ile toplumsal cinsiyet eşitsizliğine dikkat çekilirken, kadına yönelik her türlü şiddeti önleyebilmek, toplumsal kalıplaşmış normları, toplumsal cinsiyet rollerini, kadına ve erkeğe yönelik önyargıları, toplumdaki kadın erkek eşitsizliğine dair görüş ve tutumları gözden geçirmek ve toplumun genelinde kadına şiddete karşı farkındalık oluşturmak amaçlandı.

Kiren, Türkiye’de acımasızca öldürülen birçok kadının fotoğraflarını bir arada topladığı afişinde “Dur De!” sloganını kullanarak kadın cinayetlerine karşı sessiz kalınmaması gerektiğini vurgularken; Zengin de “Kadına Şiddete Hayır” sloganı ile bu konuya dikkat çekti.

Toplumsal cinsiyet eşitsizliğine farkındalık yaratmak isteyen Poyraz ise tasarladığı afişte, “Artık Sessizlik Bile Senin Değil” ifadesini kullandı. Dünyanın birçok yerinde kadın ve erkek arasında sosyal, psikolojik ve toplumsal alanlarda eşitsizlik yaratılmasına karşın, Akbudak afişinde kadınların özgür dünyasını yansıttı.

Toplumsal cinsiyet eşitsizliğinde en önemli konulardan biri olan trans cinayetleri hakkında farkındalık yaratmak isteyen Turgay ise afişinde öldürülen Hande Kader, Dora Özer, Eylül Cansın, Sevda Başar ve Çağla Joker’in isimlerini kullanarak öldürülen birçok trans bireye dikkat çekti. Öğrenciler, dünyanın birçok yerinde gerçekleştirilen kadın ve trans cinayetlerine karşı insanların bilinçlendirilmesi gerektiğini belirterek bu konuda kayıtsız kalınmaması gerektiğini vurguladı.
 

 Galeri