İktisadi İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi - iisbf@gelisim.edu.tr
Memnuniyet ve Şikayetleriniz için   İGÜMER
 İktisadi İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi - iisbf@gelisim.edu.tr

Sosyoloji








 Kent Sosyolojisi Dersi Uygulamaları


İstanbul Gelişim Üniversitesi (İGÜ) Sosyoloji 4. sınıf öğrencileri, Dr. Öğr. Üyesi Pınar Karababa Kayalıgil ile yaptıkları “Kent Sosyolojisi” dersinde izledikleri “Gomorra” isimli film sonrası, filmin temas ettiği konulardan yola çıkarak bir etkinlik gerçekleştirdi.


Film sonrası öğrencilerin zihninde canlanan çağrışımlar üzerinden ilerleyen etkinlikte Dr. Öğr. Üyesi Pınar Karababa Kayalıgil öğrencilerinden filmde geçen şehir “Gomorra”ya ilişkin suç, yabancılaşma, ekonomik sistem ve tabakalaşma kavramları çerçevesinde çizimler yapmalarını istedi. Sonuç olarak ortaya hem eğlenceli hem de tartışma konularını somutlaştırıcı çizimler çıktı. Çizimler ile ilgili öğrenciler açıklamalarda bulundu.



Suçların Sektörel Dağılımı


Suçların Sektörel Dağılımı



Gomorra şehri günah şehri demek ve filmde görülen işlenmiş suçların sektörel dağılımı yapıldı. Gomorra, Napoli’de göçmen topluluklardan oluşan bir suç örgütü, örgütün bazı üyeleri mafyayla bağlantılı. Yapılan sektörel dağılım grafiğinde mafyanın kendisine yüzde 19’luk bir pay verildi.

Filmde görülen bir aile organize bir suç şebekesini yönetmektedir. Uyuşturucu satışı da bu suçların başında geliyor. Uyuşturucunun etkisine de grafiğimizde yüzde 25’lik bir pay verildi. Filmde aynı zamanda atıkların gelirini alan bir çete de mevcut. Onlara büyük bir geçim kaynağı sağlamaktadır.  Grafikte yüzde 28’lik bir paya sahiptir. Filmde moda sektörü de yine bir geçim kaynağı olarak görülüyor. Bu da grafiğin yüzde 13’lük kısmını oluşturuyor.

Yabancılaşma
 
Yabancılaşma



Gomorra filmindeki çarpık yapılanmayı yabancılaşma kuramı üzerinden, görselleştirmelerden faydalanarak anlatıldı. Filmdeki moda ve atık dökümünden kazanılan paranın, silah kaçakçılığı ve uyuşturucu ticaretine aktarılması değerlendirildi. Karakterlerin yaşamlarındaki değişimleri bulundukları mekana göre düzenledikleri gözlemlendi. Bu bağlamda karakterlerin önce doğaya ardından kendilerine, emeklerine ve üretim sürecine yabancılaştığı saptandı.

Ekonomik Yapı
Ekonomik Yapı


 
Tabakalaşma

Tabakalaşma
 

Gomorra filmindeki beş olay üzerinden tabakalaşma ele alındı. Tabakalaşmayı anlatmak için piramit şeklini kullanarak filmdeki hiyerarşi yansıtıldı. Piramitin en üstünde para akışını sağlayan uluslararası atık sistemi ve moda sektörüne yer verildi. Tabakalaşmayı “para dağıtan adam figürü”, “kadınlar”, “gençler” ve “çocuklar” şeklinde somutlaştırıldı. Filmde bu gruplar arasında bir hiyerarşi söz konusuydu, çizilen piramitte hiyerarşi gösterilmeye çalışıldı. 

Dersin sonunda Dr. Öğr. Üyesi Pınar Karababa Kayalıgil dersin içeriğini vurgulayan bir video ile öğrencilerin bu çalışmalarına ilişkin açıklamalarda bulundu.