İktisadi İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi - iisbf@gelisim.edu.tr

Sosyoloji








 Sosyoloji Nedir? Neden Önemlidir? Sosyolog Kimdir?


Bölüm Başkanımız Prof. Dr. Kamil Kaya'nın, fakültemiz aylık dergisi SosyoCom E-Bülten için hazırladığı “sosyoloji nedir, neden önemlidir, sosyolog deyince aklımıza ne gelir” gibi sorulara cevap teşkil edecek yazısını aşağıda bulabilirsiniz.


Sosyologların en çok karşılaştıkları, belki de en çok zorlandıkları soru “sosyoloji nedir?” sorusudur. Çünkü sosyolojide bu soruya verilebilecek tek bir cevap yoktur, birçok bakış açısı vardır. Burada akademik tartışmalara girmeden sosyolojinin, inceleme nesnesi olarak her türlü insan birlikteliğini ele alan, toplumsal dünyayı anlamaya ve açıklamaya çalışan özgün bir disiplin ve sistematik bir bilgi külliyatı olduğunu hatırlatmak yeterlidir.
Toplumsal dünyayı anlamak ve açıklamak, aslında yaşadığımız dünyayı ve içinde bulunduğumuz çağı anlamak ve analiz etmektir. Bunu yapabilmek için dünü bilmek ve yarın ile ilgili öngörüde bulunmak gerekir. Bu ise zannedildiği kadar kolay değildir. Çünkü iletişim, ulaşım ve teknoloji alanında yaşanan gelişmeler toplumsal dünyayı doğrudan etkilemekte ve sürekli değişime yol açmaktadır.
İçinde yaşadığınız dünyayı ve çağı anlamanın ve açıklamanın, düne ve yarına bugün durduğunuz yerden bakarak analiz etmeyi öğrenmenin yolu sosyolojiyi bilmekten geçer. Çünkü, günümüzde karşılaşılan sosyal, ekonomik, siyasal ve kültürel sorunların pek çoğunun, sosyolojik bir bakış açısıyla ele alınıp analiz etmeyi gerektiren bir boyutu vardır. Bu bakımdan, sosyoloji okumak, sosyoloji eğitimi almak bir şanstır, sosyolog olmak için önemli bir fırsattır. Sosyolog olmak demek, toplumu sadece dışarıdan incelemek değildir, aynı zamanda toplumun içinde yaşamak, sorunlarına ortak olmak ve çözüm üretmektir. Diğer bir ifade ile sosyolog olmak, toplumla sadece özne-nesne ilişkisi kurmak değil, aynı zamanda özne-özne ilişkisi içinde olmak demektir.
Çağımızı anlamak ve açıklamak sadece sosyolojiye özgü bir alan olmadığı gibi bu konuda söz sahibi olmak için sosyolog olmak da gerekmez. Zira içinde yaşadığımız çağ, teknolojinin gelişmesi ve dijitalleşmenin yaygınlaşmasıyla hiç olmadığı kadar kompleks bir çağdır. Böyle bir çağda toplumsal dünyayı anlayabilmek için interdisipliner bir bakış açısıyla disiplinlerarası bir işbirliğine ihtiyaç vardır. Sosyoloji, böyle bir işbirliğine açık bir bilimdir. Sahip olduğu bilgi külliyatı ile başta diğer sosyal bilimler olmak üzere, sosyal dünyayı açıklama çabasında olan disiplinlerle işbirliği yapma avantajına sahip olan bir disiplindir.

Prof.Dr. Kamil KAYA
Sosyoloji Bölüm Başkanı