2025 yılı Orhan Kemal Roman Armağanı, edebiyatımızın üretken ve sevilen kalemlerinden Ayşe Kulin’in oldu. Everest Yayınları tarafından yayımlanan eserleriyle geniş bir okur kitlesine ulaşan Kulin, edebiyat hayatı boyunca kaleme aldığı tüm romanlarıyla bu saygın ödüle layık görüldü.
Bu yıl yarışmaya toplam 75 seçkin eser katıldı. Seçici kurulda A. Kemali Öğütçü, M. Nuri Gültekin, Çimen Günay Erkol, Tahir Şilkan, Mazlum Vesek, A. Turgay Fişekçi ve Kemal Varol yer aldı. Kurul, Ayşe Kulin’in eserlerini değerlendirdikten sonra şu gerekçeyle ödüle değer bulunduğunu açıkladı:
“Eserlerinde aydınlanma çizgisini benimsemiş, 1900’lü yılların başından bu yana ülkemizde ve komşu coğrafyalarda yaşanan savaş ve göç olgularına aile kurumunu da dahil ederek romanlarını gerçekçi bir dille kaleme alan ve 40 yılı aşkın süredir sınırları aşan bir okuyucu kitlesiyle buluşan Ayşe Kulin’e, yarışmaya katılan son eseri ve tüm eserleri göz önünde bulundurularak, edebiyata verdiği katkılardan dolayı 2025 yılı, 54. Orhan Kemal Roman Armağanı verilmiştir.”
Ödül töreni, 30 Mayıs 2025 tarihinde Beyazıt Orhan Kemal Kütüphanesi Konferans Salonu’nda düzenlenecek.
Orhan Kemal Roman Armağanı: Edebiyatımızda bir gelenek
İlk kez 1972 yılında Yılmaz Güney’in Boynu Bükük Öldüler romanıyla verilen Orhan Kemal Roman Armağanı, edebiyat dünyamızda uzun soluklu bir gelenek hâline geldi. Bu ödül, hem roman sanatının gelişimine katkı sunan yazarları onurlandırmayı hem de Orhan Kemal’in toplumcu gerçekçi edebiyat anlayışını yaşatmayı hedefliyor.
Son beş yılın kazananları şu şekildeydi:
2024 – Ezgi Tanergeç: Devridaim
2023 – Kemal Varol: Babamın Bağlaması
2022 – Burhan Sönmez: Taş ve Gölge
2021 – Herkül Milas: Aile Mezarı
2020 – Ayhan Geçgin: Bir Dava
Ayşe Kulin kimdir
1941 yılında İstanbul’da doğan Ayşe Kulin, Arnavutköy Amerikan Kız Koleji Edebiyat Bölümü’nden mezun oldu. Gazeteciliğe Cumhuriyet, Güneş ve Dünya gazetelerinde muhabirlik yaparak başladı. Farklı dergilerde yazar ve yazı işleri müdürü olarak görev aldı. Medya, halkla ilişkiler, reklam, sahne yapımı ve sinema alanlarında da aktif olarak çalışan Kulin, aynı zamanda senaryo yazarlığı, sanat yönetmenliği ve film prodüksiyonunda da önemli deneyimler kazandı.
1984’te yayımlanan ilk öykü kitabı Güneşe Dön Yüzünü’ndeki “Gülizar” adlı öyküyü senaryolaştırarak Kırık Bebek filmiyle Kültür Bakanlığı Ödülü’nü kazandı. 1996’da kaleme aldığı Foto Sabah Resimleri adlı öyküsüyle Haldun Taner Öykü Ödülü’nü, bu öykünün yer aldığı kitabıyla da 1997 Sait Faik Hikâye Armağanı’nı aldı. Uluslararası alanda da ilgi gören romanları arasında Adı Aylin (Yunancaya çevrildi) ve Sevdalinka (Sırpçaya çevrildi) gibi eserler yer alıyor.
Toplum, kadın, tarih ve hafıza
Ayşe Kulin’in romanları, yalnızca bireysel hikâyeleri değil; Türkiye’nin sosyal, tarihsel ve politik dönüşümlerini de odağına alıyor. Aile kurumunu merkeze alan anlatıları, göç, savaş ve kadınlık deneyimlerine dair güçlü sahiciliğiyle dikkat çekiyor. Geniş bir coğrafyayı ve zaman dilimini kuşatan bu anlatı evreni, onu yalnızca bir roman yazarı değil; Türkiye'nin hafızasını edebiyat aracılığıyla inşa eden bir anlatıcı kılıyor.
54. Orhan Kemal Roman Armağanı’nın tüm külliyatıyla kendisine verilmesi, Ayşe Kulin’in edebiyata olan katkılarının ve toplumsal belleğe yaptığı özgün katkıların bir kez daha altını çiziyor.